Bolívia nemzeti itala

Egy nyilvánvaló szóviccel a bolíviai cocalerók hadat üzentek a világ leghíresebb üdítőital-gyártójának. A kokacserje alelnöke, Jerónimo Meneses nemrég bemutatta a Coca-Colla nevű új, szénsavas energiaitalt, melyet az Andok „szent leveléből” állítanak elő. A kezdeményezés a campesinóktól (farmerek) jön. A Coca-Colla üvegén a címke piros színű lesz, benne a folyadék pedig sötét, szinte fekete – ilyenformán mutatta be Meneses az új terméket, de a hatóságok szerint lehetséges, hogy a nevét mégis megváltoztatják.

Eleinte privát kezdeményezésnek indult a koka alapú energiaital fejlesztése, de mint állam érdekeltek vagyunk a koka iparosításában – mondta Víctor Hugo Vázquez vidékfejlesztési miniszter. Kiemelte, hogy különböző privát kezdeményezések már léteznek Bolíviában, akik teákat, szirupokat, fogkrémeket, likőröket, cukrokat és süteményeket is készítenek kokából. Az újonnan megválasztott Kongresszus beleegyezésével a kormány javaslatot tett a legális kokatermesztés 20 000 hektárra történő kiterjesztésére annak érdekében, hogy a Chapare régióbeli cocalerókat is bevonják a legális termesztésbe, akik Evo Morales elnök szociális bázisát képezik.

A spanyol hódítás előtt a koka az andoki népek kulturális és vallási rituáléinak része volt. A gyarmatosítást követően a bányászatban játszott szerepet, folyamatos rágása lehetővé tette, hogy a dolgozók talpon maradjanak a veszélyes aknákban, több száz méterrel a föld alatt. Még a katolikus egyház heves tiltakozása az „ördög levele” ellen sem tudta a betiltatást elérni. A „szent levél” hatékony az éhségérzet, szomjúság és fáradtság ellen, és az egyetlen gyógymód az úgynevezett hegyi betegségre. Ilyen tengerszint feletti magasságban csak ennek fogyasztása mellett tudnak gazdálkodni és élni a farmerek. A koka nélkül a sokkal ritkább levegő miatt állandó fejfájások gyötörnék őket, és folyamatosan kimerült állapotban lennének. A civilizáltságára oly büszke, kényelmes karosszékből moralizáló északi elit szemléletének is jót tenne talán néhány munkás hét az Andok lejtőin.

Megosztom...