Coffee Stop

Belépés csak engedéllyel

Addig riogattak vele, amíg tényleg be nem vezették: május elsejétől Hollandia három tartományában csak helyi, regisztrált lakosok vásárolhatnak marihuánát vagy hasist a coffeeshopokban. Az üzemeltetők, a magcégek és a fogyasztók egyaránt fanyalognak, és többségük nem jósol nagy jövőt az intézkedésnek.

Bezárt coffeeshopok, hőbörgő turisták és a rendőrség előtt tüntető mintegy kétszáz kannabiszfogyasztó látványa fogadta május 1-jén Maastricht lakosait. A városvezetés már 2006-ban megpróbálta kitiltani a külföldieket a belga és a német határ mentén található coffeeshopokból, de ehhez parlamenti döntés kellett, ami most, hat évvel később megszületett. A polgármester azonban mégsem lehet felhőtlenül boldog, hiszen egyelőre elég csekély jogkövetési szándékot láthat a kávézók részéről. Sőt egyenesen kemény válaszlépésnek nevezte, hogy a coffeeshop-tulajdonosok tüntetőleg nem nyitották ki üzleteiket. Tegyük hozzá, az új jogszabályok szerint nem is tehették volna, hiszen egyikük sem vezette be a rendszert, melyben a vásárlók regisztrálhatnák magukat. Érdekes kérdés az is, hogy ki és miért szeretne listával rendelkezni a város kannabiszfogyasztóiról. Pláne ki szeretne egy ilyen listán szerepelni? A coffeeshopok közül egyetlen kivétel akadt, az Easy Going nevű kávézó, melynek tulajdonosa, Marc Josemans nem azért döntött a nyitva tartás mellett, hogy a többiek ellenszegülését kihasználva lefölözze a hasznot, hanem hogy a külföldi és nem regisztrált vendégek kiszolgálásával próbapert kényszerítsen ki. Josemans, aki nem mellesleg a Hivatalos Maastrichti Coffeeshopok Egyesületének elnöke, mindössze tíz külföldi vendégnek tiltotta meg az üzlet látogatását, de nekik is csak azért, hogy diszkrimináció miatt feljelentést tehessenek. Miután a vendégek kiszolgálását tovább folytatta, a rendőrök a jegyzőkönyv felvételét követően bezáratták a kávézót. Josemans ügyét júniusban kezdi tárgyalni Maastricht bírósága, ahol megpróbál érvényt szerezni az igazának. Az egyesület elnöke sajnálatát fejezte ki, hogy Hollandia visszalépett a példamutatástól, és egy diszkriminatív törvény életbe léptetésével az utcai dílereket erősíti. Josemans szerint a törvény pusztán szimbolikus politikai aktus, amely nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. Pozitív példaként utalt a környező országokban uralkodó, egyre toleránsabb nézetekre és a spanyol Cannabis Social Club rendszerre, míg Hollandiával kapcsolatban attól tart, hogy csatlakozik az értelmetlenül sok áldozattal járó drogellenes háborút vívó országok sorához.

Ha érdekel, hogyan reagál a többi coffeeshop az intézkedésekre, miért tartja alkotmányellenesnek Amszterdam egyik legnagyobb magos cége, a Green House Seed az új törvényt, illetve hogy miként kezdték el a dílerek visszafoglalni a kannabiszpiacot, akkor ne habozz és olvass tovább a Cannabis Kultusz júniusi számában!

Megosztom...