„Csak a kannabisz hozza vissza az étvágyam”

Feketepiaci lutrira kényszerül a szklerózis-beteg anyuka

Miközben a szklerózis multiplex jól ismert betegség az orvostudomány számára, kezelése közel sem megoldott. Rékának ráadásul egy szokatlan tünete alakult ki: teljesen megszűnt az étvágya és minden étkezése kínszenvedéssé vált. Jelenleg csak a kannabisz fogyasztása után tud ismét jó étvággyal enni.

Az autoimmun betegségek közös jellemzője, hogy az immunrendszert idegenként azonosítják és a szervezet saját részeit támadják meg. A szklerózis multiplex (SM) esetében mindez rendszerint olyan súlyos formában történik, hogy a betegek nagy része az évek során eljut a rokkantság állapotába. A hagyományos orvosságok gyakran további súlyos mellékhatásokat produkálnak, miközben a betegség lefolyását is alig bírják lassítani. Az SM-re jellemző görcsök enyhítése a kannabisz tudományosan leginkább alátámasztott és leggyakrabban alkalmazott területe. Bár Magyarországon nincs törzskönyvezve, de egyedi igényléssel itthon is elérhető a THC-t és CBD-t azonos arányban tartalmazó Sativex nevű gyógyszer, azonban a TB nem hajlandó támogatást adni rá. A magas ára miatt nem is tudni olyan magyar SM betegről, aki ezt rendszeresen használná. Pedig van a betegeknek egy szűkebb csoportja, akiknek többszörösen indokolt lenne a kannabisz használata. Ők azok, akiknek a görcsök és egyéb mozgásszervi tünetek mellett az evés is problémát jelent. Márpedig a kannabisznál nem nagyon ismer jobb étvágygerjesztőt az orvostudomány.

Réka (eredeti nevét a cikkben megváltozattuk) egy fiatal budapesti anyuka, akinél 2021 elején diagnosztizálták az SM-et. Ahogy az ennél a betegségnél gyakori, rögtön több tünet is jelentkezett. Például a sötétben nem látja jól a tereket, a beszéde zavarttá vált és nem tudja teljesen felemelni a fejét. Kialakult nála azonban egy életet veszélyeztető állapot is – az étvágy teljes megszűnése, ami miatt előfordul, hogy napokig nem tud semennyi ételt leküzdeni a torkán.

„Egyáltalán nem érzek éhséget, és amikor előttem van a tányér, akkor sem tudom lenyomni az ételt. Mintha a torkomban lenne egy kis ajtó, ami bezárul, és nem tudok semmit lenyelni. Felmerült, hogy hasi daganatom van, ami szerencsére nem igazolódott be, de továbbra sem tudják, hogy miért nem érzek éhséget.”

Az SM kezelésekor gyakran nem az egyes tünetekre koncentrálnak, hanem immunrendszert gyengítő gyógyszereket írnak fel, ezzel gátolják a túlműködést és gyengítik az ezzel összefüggésben megjelenő tüneteket. Amikor azonban Réka arról érdeklődött, hogy miként nyerhetné vissza az étvágyát, az orvosa széttárta a kezét. Pedig a megoldás már évezredek óta ismert, csak Magyarországon jelenleg nem engedélyezett.

„Egy ismerősöm mondta, hogy daganatos betegeknél a kannabiszt szokták javasolni étvágygerjesztőnek, én pedig úgy voltam vele, hogy nincs veszítenivalóm. Elszívtam egy füves cigit és rá egy fél órára elkezdett korogni a gyomrom. Aztán elkezdtem enni és bepótoltam az elmaradt napokat is.”

Az étvágya visszatérésén felül más pozitív változásokat is tapasztalt: „Akkor még a betegség elején jártam és nem nagyon tudtam kihúzni magam. A cigi után egyből mondta a párom, hogy úristen, kiegyenesedtél! Emellett a betegségem első időszakában kialakult zavart beszédem is helyreállt.”

A problémája ezzel azonban nem oldódott meg, hiszen a kannabisz beszerzése és használata Magyarországon még egészségügyi célból is illegális. Rékának tehát kisgyerekes anyukaként nincs más lehetősége, minthogy a feketepiacról szerezze be a gyógyszerét, ha nem szeretne teljesen elfogyni és legyengülni. Mivel az öngyógyítást mégis szeretné szakmai felügyelet alatt végezni, ebbe orvosát is beavatta, aki pontosan tudta, hogy más európai országokban ilyen esetben elérhető az orvosi kannabisz. Hozzátette, hogy ő nem mondhatja azt, hogy a feketepiacról szerezze be, de végül is támogatja a használatot. Ugyanígy van ezzel a családja is. Amikor kiderült a betegség, az egész család összeomlott és még jobban aggódtak, amikor tudomást szereztek az étvágytalanságról. Miután látták, hogy a kannabisz segít, elfogadták a használatát és mindenben támogatják Rékát.

De a feketepiaci beszerzéssel nem csak a titkolózás, a hosszas utánajárás, a magas ár és a szégyenérzet a probléma. Legalább ekkora baj, hogy az ember sosem tudhatja, hogy mihez jut hozzá az utcán. Az a kisebbik probléma, ha a hatóanyagok nem megfelelő aránya miatt nem az étvágygerjesztő hatás a dominál, hanem mondjuk a szedatív, nyugtató hatás, amire Rékának semmi szüksége nincs. Nagyobb baj, ha az utcai füvet szintetikus kannabinoidokkal kezelik, ami a lefoglalási adatok alapján egyre gyakoribb Magyarországon is. Ez még az egészséges emberekre is veszélyes, hát még az olyan betegekre, akik súlyos betegségük miatt immunrendszert gyengítő gyógyszert szednek. Réka is járt már így, és a rosszullét után a drágán vett anyag maradékát dobhatta ki a szemétbe.

Réka szerint a megoldás az lehetne, ha a betegek hozzájuthatnának az orvosi kannabiszhoz vagy akár a hatóanyagot tartalmazó készítményekhez, például kannabisz tabletta vagy kannabisz olaj formájában. Ebben semmi kockázatot nem lát, hiszen ahogy más vényköteles készítményeknél – akár az ő saját, SM-re felírt gyógyszerénél – ehhez is csak indokolt esetben, orvosi vizsgálatokat követően és folyamatos utánkövetés mellett jutnának hozzá a betegek. Nem kell ehhez semmi újat kitalálni, remek mintákat vehetnénk át más európai országokból.

Ehhez azonban egy szemléletváltás is szükséges lenne, ami Magyarországon fájóan hiányzik. „Ne hagyjuk szenvedni az embereket, hanem adjuk meg mindenkinek a lehetőséget arra, hogy boldogan és nyugodtan élhessen, független attól, hogy ki milyen betegséggel küzd” – összegzi gondolatait Réka, amivel maximálisan egyetértünk. Ideje lenne a magyar döntéshozóknak is komolyan venni Hippokratész szavait, nem pedig megfosztani meg a betegeket az élhető mindennapoktól. Tényleg olyan nagy kérés ez?!

Megosztom...