Drogháború után

A brit Transform Drogpolitikai Alapítvány nemrég bemutatott egy nemzetközileg is úttörőnek számító könyvet a brit Alsóházban, melynek címe: After the War on Drugs: Blueprint for Regulation, azaz A drogok elleni háború után: Szabályozási Tervezet.

A Blueprint elsőként ad részletes útmutatót a jelenleg tiltott drogok legális szabályozásához, sőt minden egyes szer szabályozására speciális modelleket javasol, mint a vénykötelezettség, a gyógyszertári, az engedélyezett helyiségekben zajló és azokon kívüli kereskedelem,
összekapcsolva azokat a mellettük szóló érvekkel és ésszerű magyarázatokkal.
Jelenleg globális felismerés zajlik a tekintetben, hogy a drogok elleni háború mennyire kontraproduktív, és mekkora károkat okoz. A drogreform egyik fő akadálya azonban az ismeretlentől való félelem, hogy miképp működne a tilalom utáni rendszer? A kérdés megválaszolására a Blueprint megmutatja, hogy a legális drogszabályozás nem egy ugrás az ismeretlenbe, hanem kipróbált és tesztelt megközelítés a drogok termelésének, előállításának és felhasználásának irányítására.
Steve Rolles, a Transform kutatásvezetôje és a könyv szerzője egyértelmûen fogalmaz: „Tetszik vagy nem, a drogok még sokáig itt lesznek, így két választásunk marad: vagy a bűnözôk szabályozzák azokat, vagy az állam. Egy legális, szabályozott rezsim elővigyázatos kivitelezésével, a különböző szabályozási modellek segítségével irányítás alatt tarthatjuk a termékeket, árakat, kereskedőket, kereskedelmi egységeket, a hozzáférést és a felhasználói környezetet az adott drog természetének és hatásainak függvényében. Tilalomban egyáltalán nincs irányításunk, és ennek következményei eddig katasztrofálisak voltak.”
Craig McClure, az International AIDS Society korábbi főigazgatója és a könyv elôszavának szerzője szerint ez „nem egy radikális könyv. Valójában a tiltás az, ami radikális, mert kizárólag morális ítéleteken alapul a droghasználatot és a fogyasztókat illetôen, nem pedig tényeken a drogokhoz kapcsolódó ártalmak csökkentése érdekében. Az egy évszázadon át zajló tiltó drogpolitika miatt mélyen gyökerező félelmet érzünk a tekintetben, hogy bármilyen szabályozásra váltani esetleg egy ’mindent szabad mindenkinek’ helyzetet eredményezne. A Blueprint világossá teszi, hogy ez a félelem irracionális, és bármiféle szabályozás sokkal jobb, mint a jelenlegi állapot.”
A tervek szerint a könyv kiadásra kerül az USA-ban, Európa több országában, Közép- és Dél-Amerikában, Ausztráliá­ban és Ázsiában is. További információ: www.tdpf.org.uk, ahonnan a könyv is letölthetô, jelenleg angol nyelvû változatban.

Megosztom...