Dübörög a legalizációs úthenger az USA-ban

Ahogyan arra a számítani lehetett, a kannabisz legalizációk lendülete a Biden-adminisztráció alatt csak tovább fokozódik. Április közepére négy új állam – New York, New Jersey, Új-Mexikó és Virginia – csatlakozott az egyre népesedő táborhoz és további 14 (!) állam nyújtott be legalizációs kezdeményezést vagy törvénytervezetet.

Becslések szerint a New yorki legalizáció 60 ezer új munkahelyet fog létrehozni és évi 350 millió dollár adóbevételt jelent az államnak. Ennek 40%-át fordítják azokra, akit a korábbi drogtörvények aránytalanul érintettek, 40%-át kapják az iskolák, 20%-át pedig drogmegelőzésre és kezelésre költik. A felnőtt lakosok 3 uncia, vagyis kb. 84 gramm kannabiszt tarthatnak maguknál és három növényt nevelhetnek az otthonukban – háztartásonként összesen hatot.

New Jersey ezzel a mennyiséggel nem érte be – náluk a 21. életévüket betöltöttek ennek a kétszeresét, vagyis 6 uncia kannabiszt birtokolhatnak. Ennek fő oka az lehet, hogy az otthoni termesztés nem lesz megengedett, még a gyógyászati használóknak sem. A boltok azonban csak jó egy év múlva nyithatnak meg.

Virginia Állami Közgyűlése február végén fogadta el a kannabisz legális piacáról szóló törvényt, ami 2024 januárjában lép életbe. A kormányzó pár hétre rá módosítási javaslatában a 2021. júliusi kezdést ajánlotta, amit a törvényhozás többsége el is fogadott. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a virginiai felnőttek júliustól 1 uncia kannabiszt tarthatnak maguknál és háztartásonként 4 növényt nevelhetnek büntetlenül. A kannabiszboltok azonban csak 2024 júliusában nyithatnak meg.

Új-Mexikó kormányzója április közepén írta alá a kannabisz rekreációs használatát engedélyező törvényt. Ennek értelmében 2021. június 21-től minden 21 év fölötti lakos fejenként hat tő kannabiszt termeszthet – háztartásonként tizenkettőt – valamint 2 uncia, vagyis 56 gramm virágzatot birtokolhat. A kannabisz szabályozott kereskedelme 2022. árpilis 1-től válik engedélyezetté.

Hogy a tendencia folytatódik, az borítékolható. Már inkább az a kérdés, hogy a demokrata kormánynak nem lenne-e ésszerűbb bevállalnia a szövetségi szintű legalizációt. Biden azonban nem is olyan rég még a kapudrog-elméletet propagálta és kevéssel az elnöki szék elfoglalását követően – korábbi marihuánafogyasztásra hivatkozva – több tucat dolgozót felfüggesztett a Fehér Házban. Nyilatkozatai alapján Biden a lehetséges egészségügyi problémáktól tart, ám a történelem megtanította, hogy ezek ellen a legalizációkban többet lehet tenni, mint a tilalmi rendszerben.

Megosztom...