Durban

A Sensi Seeds kollekciójának egyik legerősebb kültéri Sativája a Durban. A szubtrópusi gyökerekkel rendelkező fajta Dél-Afrika egyik legforgalmasabb kikötőjéről kapta a nevét. Arrafelé emberemlékezet óta ez a legismertebb kannabisz, nem véletlenül: magas terméshozama és stabil, kiszámítható virágzása miatt hamar a termesztők kedvencévé vált. Évről évre ezer és ezer kilót aratnak le a jól megkülönböztethető, sötét Sativa-gubókból. A szmókerek, még azok is, akik csak az importált, brutálisan összepréselt téglaformában találkoztak vele, páratlan Sativaként emlegetik. Hatása szó szerint észbontó, a szellemet az egekbe röpíti, míg a testet hagyja a földön pihenni.
A Sensi Seeds az eredeti genetikát csak annyiban módosította, hogy az alkalmazkodjék az északi régiók éghajlatához, s errefelé is oly könnyedén és szépen virágozzon, mint messze délen. Kétség nem férhet hozzá: az akklimatizált Durban az Európában elérhető fajták közt toronymagasan a legtisztább Sativa. Egyenlítő-környéki társaival ellentétben nem nő túl magasra, legfeljebb kétméteres termete inkább bokrosodik, s nem is annyira kényes. Még a legrosszabb nyár végén is pompás terméssel ajándékozza meg termesztőjét, aki szeptember végén nagyjából négyszáz grammnyi, határozott citrom-ánizs aromájú, gyantás gubót gyűjthet be róla.
Szokatlanul átütő ereje és hatása megremegtetheti a kezdő szmókerek idegrendszerét. Nagyobb adag elfogyasztása után már-már álomszerű képek jelenhetnek meg vörös szemeik előtt, ám ez nem jelenti azt, hogy hatása egyben tompító is lenne. Így hát, ha kérdezik idehaza: na, milyen volt Afrika? Ha-ha-ha!

Megosztom...