Egy epilepsziás kisfiú hozta el a gyógyászati kannabiszt a briteknek

Angliában egyelőre csak kivételes esetekben írhatnak fel az orvosok kannabiszt a betegeknek, de néhány friss esemény felgyorsíthatja a változásokat. Egy epilepsziás kisfiú esete nyáron áttörte a média ingerküszöbét, és olyan nagy felháborodást okozott, ami a politikusoknál is lépéskényszert idézett elő. Az északír Billy Caldwell az epilepszia súlyos formájában szenved, amitől egy este akár száz rohamot is ki kell bírnia. A tüneteket a hagyományos gyógyszerek nem tudták enyhíteni, ezért amerikai orvosuk kannabiszolajat írt fel alkalmazásra, s ez egy csapásra jelentős javulást eredményezett Billy állapotában. A terápia két évig legálisan folyt az Egyesült Államokban, és Billy több mint 300 napig teljesen tünetmentessé vált.

Amikor a család átköltözött Londonba, az anyuka receptre rendelt kannabiszolajat a kanadai Tilray cégtől, ezt azonban a Heathrow repülőtéren lefoglalták. A rohamok oly erősen tértek vissza, hogy Billy anyukája, Charlotte Caldwell attól félt, hogy elveszítheti a fiát: „A fiam haldoklik, és hagyják meghalni. Az egyetlen dolog, ami megmentheti, az epilepsziagyógyszere, ami azonban a Belügyminisztérium asztalán hever, így nem férhetünk hozzá” – mondta el a Mirror című napilapnak.

Az anyuka Nick Hurd rendőrségi miniszterrel folytatott tárgyalása sem hozott eredményt, hiába állt ki számos orvos a Caldwell család mellett. „Ha Billy meghal, ami egyre lehetségesebbnek tűnik, akkor a Belügyminisztérium és Nick Hurd teljes felelősséggel fog tartozni a haláláért” – nyilatkozta elkeseredetten. A brit belügyminiszter, Sajid Javid ekkor már komolyan vette az ügyet, és a június 18-i kabinetülésen többször nekiszegezte Theresa May miniszterelnöknek a gyógyászati kannabisz elérhetővé tételének kérdését, mint ami nem tűr halasztást. Másnap Javid közölte az alsóházban, hogy ideje felülvizsgálni a kannabisz gyógyászati besorolásának kérdését Billy és egy másik epilepsziás gyerek, Alfie Dingley ügyeinek kapcsán.

Mióta belügyminiszter lettem, világossá vált számomra, hogy a pozíciónk nem kielégítő. Nem kielégítő a szülők számára, az orvosok számára, és én magam sem vagyok elégedett vele” – mondta el Javid, hozzátéve, hogy a kannabisz rekreációs alkalmazásának tekintetében a kormány nem óhajt változtatásokat tenni.

A brit törvény különböző jegyzékekbe sorolja az egyes kábítószereket. A kannabisz több átsorolást követően most ismét az 1. jegyzékben található, ahol a legveszélyesebb, gyógyászati előnnyel nem rendelkező anyagok vannak, így ezeket az orvosok sem írhatják fel a betegeknek. Javid a besorolás sürgős felülvizsgálatát kezdeményezte a kormány vezető főorvosánál, amit a kannabisz alapú készítmények gyógyászati előnyeinek mérlegelése követett. Végül az állami Kábítószerügyi Tanácsadó Testület (ACMD) fog dönteni arról, hogy a kannabisz mely részei, illetve a belőle származó mely készítmények lesznek orvos által felírhatók. Ekként kiegyensúlyozottan esnének latba az ártalmak és a közegészségügyi előnyök, és kellő bizonyíték esetén lehetségessé válna a kannabisz átosztályozása.

Hogy a szándék az orvosok és gyógyszerészek részéről megvan, az bizonyossá vált, miután júniusban napvilágot láttak a Királyi Gyógyszerészeti Közösség (RPS) felmérésének eredményei. A megkérdezett 1690 brit gyógyszerész 89,1%-a egyetért a kannabisz átsorolásával, míg mindössze 5,7% ellenzi azt. Arra a kérdésre, hogy „mekkora mértékben ért egyet azzal, hogy a kannabisz gyógyászati célú használatát engedélyezni kellene”, 52,7% válaszolt úgy, hogy határozottan, míg 30,6% inkább értett egyet vele. Néhány válaszadó jelezte, hogy álláspontjuk függ a felhasznált kannabisz formájától és erősségétől. Nehéz elképzelni, hogy az események után és a vonatkozó szakirodalom áttekintését követően ne jönne komoly változás Nagy-Britannia gyógyászati kannabisz politikájában.

Megosztom...