Elhunyt Dr. Buda Béla

Hetvennégy éves korában elhunyt Magyarország egyik legsokoldalúbb orvos-pszichiátere, a néhai Országos Addiktológiai Intézet igazgatója és a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet korábbi tudományos igazgatója, dr. Buda Béla. Szakterülete az addiktológia mellett a kommunikációra, a pszichiátriára, a pszichoterápiára és a személyiségfejlődésre is kiterjedt.

Változatos pályája során dolgozott pszichoterápiás osztály főorvosaként, egészségvédelmi intézet főigazgatójaként, magatartás-tudományi intézet igazgató-helyetteseként és a Károli Egyetem Kommunikációs Tanszékének vezetőjeként, hogy csak néhányat említsünk. Saját elmondása szerint leginkább a kényszer szülte, hogy egyik szakterület mellett sem tudott véglegesen lehorgonyozni, amit a magyar tudományos élet a legkevésbé sem bánt, hiszen így több mint hetven könyvvel járult hozzá a pszichológia és a pszichiátria különböző ágainak eredményességéhez. Munkásságát a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével és középkeresztjével, valamint 2011-ben Prima-díjjal honorálták. Az addiktológia csak a 2000-es években vált dr. Buda főtárgyává, de őszinte érdeklődésének köszönhetően a drogfogyasztásban nem az ördöggel cimborálást látta, és nem is dédelgetett utópiákat drogmentes világokról, hanem próbálta megérteni a kábítószer-használat pozitív oldalát is. Szándékának komolyságát jelzi, hogy 2008-ban részt vett az LSD-t felfedező Albert Hofmann 100. születésnapja alkalmából Bázelben rendezett World Psychedelic Forumon, ahol drogszakértőket meghazudtoló nyíltsággal fogadta be a hallottakat. Az eseményre a következőképpen emlékezett vissza:

Megfogalmazódott bennem, hogy az értelmiségi fiatalok identitáskeresésében, individuációs folyamatában nyilván megjelennek a tiltott szerek, s ezek talán aktiváló, integratív élményekhez is vezethetnek. Nyilvánvalóan a szerfüggők és az ártalmas módon fogyasztók nem kerülnek ilyen tudományos, illetve »mozgalmi« rendezvényekre. Ők a fogyasztók egy másik csoportját alkotják. Az identitásba beépített, mintegy pozitív droghasználat azonban akár fejlesztő is lehet.

Sajnos a hatályos drogstratégiánkért felelős szakértők számára elképzelhetetlen, hogy a tudatos fogyasztás fejlesztő módon is hathat az egyénre, így a fogyasztókban jobb esetben a beteget, rosszabb esetben a bűnözőt látják. Nagy szükség lenne a drogterületen az olyan józan gondolkodókra, mint amilyen dr. Buda Béla volt.

Megosztom...