Ellátatlan ellátók

A több mint harminc tagszervezetet tömörítő Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége (MADÁSZSZ) aggódó hangú levélben fordult Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez a segítőszervezetek által megnyert pályázatok kifizetésének elmaradása miatt, ami mára az egész hazai ellátórendszer működését veszélyezteti.

„Tisztelt Miniszter Úr!

Mint azt már a KKB (Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság) civil delegáltjai jelezték Önnek 2012. május 30-án írt levelükben, a prevenciós és ártalomcsökkentő programok megvalósítása a már odaítélt pályázatok kifizetésének csúszása miatt ellehetetlenül. Ön június 15-én keltezett válaszlevelében ezt írta: „Tudomásom van arról is, és előfordult, a drogterület pályázói a reméltnél később jutottak, illetve jutnak hozzá a számukra megítélt forrásokhoz. Itt egyszeri alkalmakról van szó, melyek a jövőben nem ismétlődnek. Addig is azon leszek, hogy a kifizetések mielőbb megtörténjenek.”

Sajnos az azóta eltelt hónapokban a helyzet csak rosszabb lett, s a már akkor sem egyedi probléma mára tömeges jelenségnek tekinthető. A tagszervezeteink körében szeptember első hetében végzett tájékozódásunk szerint a 2011–2012-ben megnyert 46 pályázatból 13 esetben történt meg a teljes összeg kifizetése, egy esetben pedig részteljesítés. A többi 32 pályázatból hat – jellemzően 2011-es pályázat – esetében a szerződéskötés ellenére átutalás nem történt. 26 esetben pedig 2012 szeptemberéig még nem történt meg a szerződéskötés sem. A szerződéskötések csúszása miatt tervezhetetlen, a kifizetések késlekedése, illetve elmaradása miatt finanszírozhatatlan ellátórendszer minden eddiginél nagyobb veszélyben van!

Annak ellenére, hogy a kábítószer- probléma a rendelkezésre álló kutatási adatok (lásd ESPAD 2011) szerint növekedett Magyarországon, a probléma kezelésére szánt összegek folyamatosan csökkennek. A források csökkenését az ország nehéz helyzetének ismeretében kénytelenek vagyunk viselni, azt azonban semmilyen okra hivatkozva nem tudjuk elfogadni, hogy a rendelkezésre bocsátott szűkös, soha nem látott mértékben csökkentett prevenciós és ellátási forrásoknak a szolgáltatókhoz való eljuttatása oly mértékben késlekedik, hogy ezzel lehetetlenné váljon a szolgáltatások fenntartása, működtetése, visszafordíthatatlanul megszűnjön Magyarországon a sok éve kialakított, elkötelezett segítők által létrehozott ellátási rendszer. Pedig, amennyiben 2012 szeptemberében sem kapják meg a szolgáltatók a már elnyert pályázati forrásokat, olyan lavina indul el, mely megállíthatatlan krízishelyzeteket idézhet elő hazánkban.

Kérjük a Miniszter Urat, hogy gondoskodjon a szervezetek teljes körű tájékoztatásáról, s az ellátórendszer működéséhez szükséges – és már pályázati úton megítélt – állami források mielőbbi mozgósításáról.

Budapest, 2012. szeptember 11.
A MADÁSZSZ nevében, tisztelettel:
Gondi János
elnök

Eddig a levél, amihez sokat hozzáfűzni nem lehet, és nem is kell. Azt eddig is tudtuk, hogy a drogprevenció és ártalomcsökkentés területén jellemzően önkéntesek, lelkes és elhivatott civilek dolgoznak és tartják fenn a rendszerváltás után 20 évvel még közel sem európai szintű ellátórendszert. Jellemzően abból a kevésből próbálnak kihozni valamit, ami van, saját idejükkel, erejükkel és eszközeikkel egészítve ki a forrásokat. Úgy látszik, idén már azt a kevés, majdnem harmadára csökkentett összeget sem kapják meg, amit megpályáztak, és meg is ítéltek nekik. Ez elsősorban azoknak rossz hír, akiknek szerettei, hozzátartozói igénybe veszik ezeket az ártalomcsökkentő és prevenciós szolgáltatásokat.

Magyarországon az emberek jellemzően úgy gondolkodnak, hogy akinek drog- és alkoholproblémája van vagy lesz, az magának kereste, oldja is meg egyedül, esetleg dögöljön meg. Ez egészen addig tart, míg saját maguk, gyerekük, hozzátartozójuk nem kerül ilyen helyzetbe. Akkor hirtelen megértik, milyen nagy szükség van egy ellátórendszerre. Hirtelen felértékelődik a civilek és önkéntesek munkája. De csak akkor. Ez önmagában is tragikus, de a minisztériumnak a fenti levél alapján igencsak hasonló hozzáállása a rászorulókat és betegeket segítő szervezetekhez még inkább az. Biztosításra mint tudjuk azért érdemes áldozni folyamatosan egy keveset, mert ha nem tesszük, adódhat úgy, hogy egyszerre és sokkal többet kell. A megelőzés és az ártalomcsökkentés is pont ilyen.

Jó hír, hogy a kormány egyedi támogatás formájában átmeneti pénzügyi segítséget nyújt az ártalomcsökkentő szervezeteknek, az ígéret szerint még idén. Reméljük, hogy ezzel együtt rövidesen a kifizetetlen pályázati pénzek is megérkeznek.

Megosztom...