Endokannabinoid rendszer

A Kannabisz mint Gyógyszer Nemzetközi Egyesület (International Association for Cannabis as Medicine –IACM) 2000 márciusában alakult. Ez a tudományos társaság a kendernövény (Cannabis Sativa L.) fogyasztásával foglalkozó jogi szabályozások javítását, valamint annak gyógyszertanilag legfontosabb összetevője, a kannabinoidnak gyógyászati felhasználását tűzte zászlajára, elsősorban a kutatások támogatása és a tájékoztatás eszközeivel.
Bizonyos kannabiszkészítményeket már évezredek óta használnak gyógyszerként, és a kendernövény aktív alkotórészei ma is számos betegség kezelésére használhatóak. Ugyanakkor a természetes kannabiszkészítmények, illetve a növény egyes gyógyszertanilag aktív elemeinek alkalmazását komolyan megnehezítik a jelenleg érvényben lévő jogszabályok, előírások.A kannabinoidok, avagy a CB-receptorokra ható anyagok láthatóan számos testi funkciót befolyásolnak. Testünk egy endogén kannabinoidrendszert tartalmaz, melyet más néven endokannabinoid rendszernek neveznek, és kémiai vegyületeket, illetve azokkal reakcióra lépő receptorokat foglal magába.
A receptoroknak eddig két azonosított típusát ismerjük. Az egyik a CB1 receptor, mely elsősorban az agy, gerincvelő és periferiális idegszövetek sejtjeiben, míg a receptorok másik típusa, az úgynevezett CB2 elsősorban az immunrendszer sejtjeiben található meg.Erre a két receptortípusra vannak hatással a kannabiszban található egyes vegyületek (kannabionidok), különösen a Delta-9-tetrahidrokannabinol (THC). Ez a vegyület, a CB1 és CB2 receptorokra kapcsolódva fejti ki hatását. A több millió éves – az emlősök mellett madaraknál, halaknál és puhatestűeknél is megfigyelhető – endokannabinoid rendszer különös jelentőséggel bír az emberi test normális működése során. A kendernövény a – legtöbbet kutatott Delta-9 THC mellett, mely gyógyszertanilag valószínűleg a legaktívabb kannabinoid – még számos egyéb, megközelítőleg hatvanfajta kannabinoidot tartalmaz. A leggyakrabban előforduló kannabionidok: a Kannabigerol (CBG), a Kannabihromen (CBC), a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és feszültségoldó hatású Kannabidiol (CBD), illetve a Kannabinol (CBN). A kannabionoidok előfordulása más és más a különböző növényekben, ugyanakkor általában egy növényben mindössze három vagy négy típusa van jelen 0,1 százalékos koncentrációt meghaladóan.

Klinikai alkalmazások
A kannabinoidok hatásmechanizmusa meglehetősen összetett, terápiás hatása az alábbi területeken lehet: túlsúlyproblémák kezelése, nikotin- és egyéb függőségek kezelése, továbbá állatkísérletek során bizonyítást nyert, hogy a fájdalom, a stressz enyhítésében, rákos daganatok növekedésének csökkentésében is hatásosan bevethetők.
Ami a klinikai felhasználást és a kutatás mai állását illeti, jelenleg két kannabionidreceptor-blokkoló (Dronabinol és Nabilon), egy kannabiszkivonat (Sativex) és egy kannabionid-receptor-antagoniszt (Rimonabant) van jelen a gyógyszerészeti alkalmazásban, de a holland patikákban gyógyszerészeti szabványok alapján előállított kannabiszhoz (fűhöz) is hozzá lehet jutni. Egyes országokban (pl. Hollandiában, Spanyolországban, Belgiumban és Svájc egyes tartományaiban) a kis mennyiségű, saját fogyasztásra, illetve egészségügyi célokra szánt kannabisz tartása megengedett. Az egészségügyi felhasználás az Egyesült Államok tizenegy államában szintén engedélyezett a tagállamok törvényei szerint, annak ellenére, hogy a szövetségi előírások szerint a kannabisz fogyasztása továbbra is illegális. Kanadában a gyógyászati célú felhasználás orvosi engedély birtokában lehetséges. Sőt amennyiben a páciens a kannabisznövény termesztését saját maga nem vállalja, úgy az Egészségügyi Minisztérium (Health Canada) maga bocsátja a betegek rendelkezésére.

Legális készítmények
Az egészségügyi felhasználás körében figyelemre méltó, hogy 1987 óta megtalálható az amerikai piacon egy Marinol fantázianevű gyógyszerkészítmény, mely szintén Delta-9-THC-t tartalmaz. Leginkább súlyvesztés ellen, étvágygerjesztőként alkalmazzák, elsősorban AIDS-betegeknél, de kemoterápiában részesülőknek és gyomorbypass-műtéten átesetteknek is felírják. A Marinolt Kanadában és egyes európai országokban is alkalmazzák szükség esetén az orvosok.
Egy másik, kemoterápiás kezelés alatt álló betegek hányingerét és émelygését csökkentő legális Dronabinol-tartalmú készítmény az ún. Cesamet kapszula, mely jelenleg az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és egyes európai országokban is elérhető.

A Sativex nevű, kannabiszból nyert kivonatot tartalmazó terméket, amelyet a GW Pharmac eutical gyógyszergyár szájspray formában hozott forgalomba, a világon elsőként a kanadai egészségügyi minisztérium hagyta jóvá. A szer elsősorban a sclerosismultiplexben szenvedő betegek fájdalmainak és izomgörcseinek csillapítására alkalmas. A készítmény engedélyezési eljárása jelenleg folyamatban van Nagy-Britanniá­ban, Spanyolországban, Dániában és Hollandiában.

 

Szintetikus marihuánát tartalmazó Marinolkapszulák 2.5, 5 és 10 mg kiszerelésben. 1999-ben az amerikai Kábítószerügyi Hatóság (Drug Enforcement Administration–DEA) változtatott a szintetikus marihuána megítélésén, és a legszigorúbb I-esbõl a legenyhébb III-as státusba helyezte azt, egyúttal elutasította  a természetes marihuána besorolásának módosítását.Státus III
(A) A gyógyszer vagy más anyagok kevésbé alkalmasak visszaélésre, mint a Státus I vagy
II kategórián belül felsorolt gyógyszerek vagy más anyagok.
(B) A gyógyszer vagy más anyag alkalmazása gyógyászati kezelésre jelenleg elfogadott az Amerikai Egyesült Államokban. Ezalatt a Kábítószerügyi Hatóság elutasította a marihuána Státus I-beni megváltoztatását.

Megosztom...