Európa első számú fűexportőre

Aki eddig azt hitte, hogy a coffee-shopoknak és a gyógyászati marihuána programjánakhála az öreg kontinens legjelentősebb gandzsaellátója Hollandia, hát téved. De még csak nem is az outdoor gardening európai királya, Spanyolország a fő exportőr. Legnagyobb mennyiségben egy albán faluban termesztenek, ahonnan hozzávetőleg évi kilencszáz tonna marihuánát szállítanak Európa különböző pontjaira.

A vendéglátás azonban nem hasonlítható a holland coffeshopokban vagy a spanyol cannabis klubokban megtapasztaltakhoz, ahogyan a termesztés sem nevezhető épp organikusnak. Az alig több mint 5000 lakosú Lazaratban szinte mindenki kendertermesztésből él, ám közel sem ideális körülmények között. Ahogyan Albánia többi részén, a marihuána nagy mennyiségű termesztése itt is büntetendő, de a rendőrség sajnos tehetetlen, vagy megkapja a részét a haszonból. Bár legutóbbi akciójuk során, még tavaly nyáron, a helyi drogbárók olyan súlyos válaszcsapást mértek rájuk, hogy visszavonulót fújtak. A biznisz futtatói azonban a termesztőikkel sem bánnak kesztyűs kézzel. A földeken jórészt nőket és gyerekeket dolgoztatnak, akiket a rendőrök felbukkanása esetén nem röstellnek élő pajzsként használni, tudván, hogy a rendőrség kerüli a civil áldozatokat. A munkások gyakran tizenkét órás műszakban dolgoznak, nemritkán a tűző napon. Védőitalról, munkaruháról és úgy általában normális munkakörülményekről nem beszélhetünk. A termesztők egy kiló marihuánáért mindössze 8-10 eurót kapnak, ami még mindig több, mint amennyit búzából tudnának kihozni. Ezzel szemben egy kiló gandzsa Európában, nagykeráron, már 1-2000 euróért cserél gazdát! A megtermelt 900 tonnából évente 15-20 tonnát sikerül a rendőrségnek lefoglalnia, így a bűnözők bevétele elképesztő méretű. Az illegális kendermunkásokat ráadásul nemcsak pénzügyileg zsákmányolják ki, de gyakran egészségügyi értelemben is. A nagyobb termésátlagok elérése érdekében használt növényvédő szerek és stimulátorok alkalmazása napi gyakorlat, amire sokuk egészsége rámegy.

Az elmúlt hónapokban közel ezren fordultak orvoshoz olyan tünetekkel, mint hányás, fejfájás, gyomorbántalmak, magas vérnyomás és szívritmuszavar, amiket jó eséllyel a termesztés és csomagolás során használt kémiai adalékanyagok okoznak. A műtrágyák ráadásul az értékesített kannabiszban is fellelhetők lehetnek, ami a fogyasztók egészségét veszélyezteti. Mindez kizárólag azért, hogy néhány ember hihetetlen haszonra tegyen szert, kihasználva az európai országok (tisztelet a kivételnek!) tehetetlenségét és alkalmatlanságát. A Lazaratban kialakult helyzeten alighanem csak a legalizáció segíthetne, addig pedig a felelősen gondolkodó fogyasztó annyit tehet, hogy messziről elkerüli a bizonytalan eredetű albán marihuánát.

Megosztom...