Európai medikálprogramok

A kannabisz nélkülözhetetlen a gyógyításban

Január 1-jétől a dán betegeknek is lehetőségük nyílik az orvosi kannabisz használatára. A döntést a koppenhágai parlament december 18-án hozta meg, és ezzel egyidejűleg arról is rendelkezett, hogy az országban előállíthassanak kannabiszt.

Dánia a legfrissebb tagja azon európai államoknak, ahol a közelmúltban elérhetővé vált a kannabisz gyógyászati célra. Az elmúlt év során számos uniós tagállam vezette be vagy javasolta az orvosi marihuána engedélyezését. Athénban Alexis Tsipras miniszterelnök júniusban jelentette be, hogy Görögország „most már azon országok közé tartozik, ahol a rászorulók számára törvényes az orvosi kannabisz kiszállítása” – a törvényt azonban még be kell benyújtani a görög parlamentben.

Írországban 2018 elején lép a harmadik, egyben utolsó szakaszába a vita a „kannabisz gyógyászati felhasználásra szánt szabályozási törvényjavaslatról”. A döntések előtt mindkét ország kormánya hatékonyságot igazoló orvosi jelentéseket rendelt, vagyis az engedélyezések tudományos alapokon állnak. 2017 novemberétől Lengyelországban is gyógyszertárba kerültek a kannabisz alapú gyógyszerek. A konzervatív állam parlamentje ráadásul közel teljes konszenzussal fogadta el a törvényt. És ne feledkezzünk meg Németországról sem, ahol tavaly márciusban az egészségügyi államtitkár, Lutz Stroppe bejelentette, hogy a súlyos betegek szárított kannabiszvirágzatot és a növény hatóanyagait tartalmazó vényköteles gyógyszereket és kivonatokat vásárolhatnak, miután a parlament 2017 januárjában jóváhagyta a gyógyászati célú használatot.

Mindez azt mutatja, hogy az európai orvosi és tudományos közösség egyre inkább elismeri a kannabisz szerepét a gyógyászatban. Az EU-ban már korábban is lehetővé vált a kannabisz receptre felírása, Ausztriában, Csehországban, Finnország-ban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban. A kannabisz alapú gyógyszereket számos betegségben alkalmazzák, beleértve a sclerosis multiplexet, a HIV-et, az epilepsziát, a kemoterápiás mellékhatásokat, valamint a krónikus fájdalmat és a glaukómát. A növekvő igényt jól mutatja, hogy a több éve működő olaszországi program jelenleg komoly orvosi kannabisz hiányt tapasztal dacára annak, hogy az előállítás már az országon belül is megkezdődött. A betegek egy része ilyenkor feketepiaci beszerzésre vagy otthoni termesztésre kényszerül, ami veszélyezteti a hozzáférés állandóságát, és bizonytalan minőséget eredményezhet. Az előállításért felelős olasz védelmi minisztérium komolyan vette a problémát, és tavaly novemberben 100 kg kannabiszt vásárolt külföldről, hogy kielégítse a betegek igényeit. A gyógyászati kannabisz mellett az EU legtöbb országában elérhetők a kannabisz hatóanyagait tartalmazó orvosi készítmények, például a Sativex sclerosis multiplexre és neuropátiás fájdalomra, illetve a Marinol a kemoterápiát és az AIDS-et kísérő hányinger, szédülés és étvágytalanság kezelésére.

A közeljövőben elérhetővé válik a tisztán CBD-t (kannabidiol) tartalmazó Epidiolex az epilepszia tüneteinek kezelésére. Önmagukban ezek a készítmények azonban nem fedik le a kannabisz által kezelhető betegségek teljes spektrumát. Emellett sok páciens hatékonyabbnak találja a kannabiszt természetes formájában, illetve a gyógyszeres kezelések rendszerint jóval költségesebbek a betegek számára. Éppen ezért üdvözlendő, hogy egyre több ország látja szükségesnek a kannabisz természetes formájának beemelését az orvosi gyakorlatba. A kannabisz elengedhetetlen eszközt biztosít ahhoz a törekvéshez, hogy minden beteg számára hatékony és alacsony kockázatú kezelést tudjunk nyújtani.

Megosztom...