Family Farms 2

Miként műveljük a hidropónikát?

A hidropónika egyáltalán nem nehéz: ezt már a kezdeteknél észre fogod venni. Van néhány lényegi elvárás, ami meghatározza a sikert vagy a kudarcot zárt közegben, történjen a termesztés földben vagy hidroponikus közegben. Ilyen a hőmérséklet, a szellőzés, a páratartalom, a biológiai védelem és tisztaság. Természetesen, ha nincs elegendő napfény, akkor azt speciális világítással kell pótolni. Kifejezetten a hidropónika esetében további két paraméter van még: az EC és a pH.

A kültéri üvegházakban, vagy olyan zárt közegekben, mint egy szoba, vagy egy termesztősátor, úgynevezett „home box”, folyamatosan felügyelni kell a hőmérsékletet, a nedvességtartalmat és a szellőzést. A hidroponikus rendszer beszerzésekor érdemes kikérni az eladó véleményét, hiszen számos tökéletes szerkezet található a piacon, ami segít a növények számára ideális környezet beállításában.

A hidroponikusan nevelt növények esetében a megfelelő hőmérséklet fontosabb, mint más közegekben. Nemcsak az igényekhez mérten kell beállítanod a hőfokot, de a tápoldat hőmérséklete is alapvető fontosságú. Ahogy korábban már említettük, a jó hidroponikus rendszerben bőséges mennyiségű oxigén áramlik. A jó oxigénellátáshoz pedig megfelelő keringés szükséges. Ám figyelemmel kell lenni még egy paraméterre, ami talán nem mindenki számára egyértelmű: az oxigén jobban oldódik a vízben, ha annak hőmérséklete alacsony. Minél melegebb a víz, annál kevesebb oxigént fog megtartani, úgyhogy sose legyen 26 °C-nál melegebb. Ha túlmelegedett, használhatunk speciális baktérium- és gombakeverékeket a tápoldat függvényében BioFilterrel vagy anélkül, hogy megóvjuk a gyökereket a rothadástól és a betegségektől. A páratartalomra rendszerint 65–75% értéket szoktunk javasolni, ami kicsit magasabb, mint a szaporításnál. Az értéknek igazodnia kell a termesztett növényhez, de ez a szint a legtöbb növénynek megfelel. A szellőztetés kritikus, mivel segít homogenizálni a levegőt, hőt, nedvesíti a légzsákokat, és szén-dioxidot juttat a levegőbe.

Természetesen a preventív biológiai védelem is kiemelt fontosságú. Földben és hidropónikában egyaránt biztosra kell menned, nehogy kártevők és fertőzések kerüljenek a terményedbe. Minél hamarabb felfedezed őket, annál jobb. Néhány cég speciális megelőző készítményeket kínál, például immunerősítőt, szilikátporokat vagy csalánfőzetet. És ott van az IPM (integrált kártevő kezelő), amely ragadozókat küld a támadókra. De mindig a szem a legjobb szövetséges. Figyelni kell a növényen előforduló bármilyen gyanús jelre, és azonnal reagálni, mielőtt a rovarok kárt tesznek benne. Ha a kártevők már megtelepedtek, jobb elpusztítani a növényt és egy egészségessel újat kezdeni, mint megpróbálni helyreállítani. Kivéve persze, ha még elég időben észrevesszük a problémát! Úgyhogy ne becsüljük le a prevenció szerepét! A preventív termékek fölöslegesnek tűnhetnek, amíg be nem következett a baj.

Ennek elkerülése érdekében a legfontosabb mindenkor a tisztaság: mindig tisztán és rendben kell tartani a környezetet és az eszközöket. A rendszert mindig alaposan át kell mosni aratás után. Hogy ne pazaroljunk túl sok vizet és tápanyagot, a rendszer kiürítése előtt a tároló szintje lemehet a minimumra, a maradék tápoldatot pedig akár a földben termesztett növényeink öntözésére is használhatjuk.

Egészséges termények esetén elegendő a maradékoktól, a törmelékektől és a portól megszabadulni, kiüríteni és kimosni a tárolót, kidugaszolni a csöveket, és kitisztítani a szivattyúkat. Speciális, sólerakódást gátló tisztító folyadékkal öblítsük át a rendszert, majd töltsük meg újra, hogy felkészüljünk a következő növényekre. Ha a korábbi ültetvény beteg volt, vagy gyenge, érdemes alaposan fertőtleníteni. Ennek egyik módja alacsony pH-értékű (pH 4.0) vízzel megtölteni a rendszert, és működtetni egy kicsit, majd az újratöltés előtt átöblíteni. Egyesek klórt használnak, ami szintén jól működik. Biztosnak kell lennünk benne, hogy alaposan átöblítettük, mert a túl sok klór nem előnyös a növények számára. Az újabb termesztés előtt szellőztessük a rendszert legalább egy napig.

További részleteket a megfelelő EC és a pH-értékek belövéséről és a beültetésről a CK Magazin 2012/5. októberi számában találsz.

Megosztom...