Family Farms

Családi gazdaság és független önellátás

A családi farm technika nem igazán új koncepció. Az emberek amint felfedezték az étel termesztésének a lehetőségét a család vagy a klán számára, létrehozták az első családi farmokat. Az ősidőktől fogva minden civilizáció megtermelte a legszükségesebb élelmiszereket önmaga fenntartására: először agavét, kukoricát és babot, majd gabonát, zöldséget és gyümölcsöt.

Az élelmiszertermesztés felfedezése lassan alakult ki, próbálkozásokkal és hibákkal, a módszerek és a technikák évszázadokon keresztüli fejlesztésével. Mára az emberek benépesítették az egész bolygót. Annyi ember él ma a Földön, mint még soha, ami miatt olyan hatalmas mennyiségű élelmiszerre van szükség, aminek biztosítása sok nehézségbe ütközik. Nem elég, hogy szűkössé váltak a földek az épületek miatt, de a termékenységük is sokat romlott. A városok pedig olyannyira fejlődnek, hogy nem marad hely a termesztésre. A növényvédő- és gombaölő szerek használata és az intenzív földművelés miatt már kimerültek a talajok és szennyezetté váltak a vizeink. A vízforrás is szűkössé vált sok területen, ami a termékeny földekért folytatott harcokkal és háborúkkal fenyeget. Az ételek minősége az idő múlásával egyre kérdésesebbé válik, és ha megnézzük, hogy mi kerül a tányérunkra, akkor gyakran elgondolkodunk, hogy egyáltalán alkalmas-e emberi fogyasztásra.

Évekkel ezelőtt, körülbelül 1992-ben William Texier és én létrehoztuk Kaliforniában a Családi Gazdaság koncepcióját hidropónikus környezetben. Ötletünk az volt, hogy kezdjünk egy friss élelmiszereket termeszteni saját fogyasztásra. Az első terményeink elég bőségesek voltak, így megosztottuk őket a szomszédjainkkal. Akkoriban az egész szomszédság lekvárt és tartósított élelmiszereket készített, így boldogan lakomáztak a bőséges, friss, ízletes salátákból és növényekből. Hamar felismertük, hogy jó ötlet lenne megpróbálni értékesíteni a többletet a szomszédos gazdaságok piacán, ami egy nagyon sikeres kiskereskedelmi tevékenységet eredményezett: világra jött a Családi Gazdaság koncepció! Ekkor hoztuk létre a Fehér Bagoly VízGazdaságot (White Owl WaterFarm).

Miért hidropónikusan?

Ez a csodálatos technológia számos előnnyel bír a termőfölddel szemben.
A pontosabban szabályozott növénytáplálás mellett gyorsabban nő, élénkebb és dúsabb lesz a termés. Minthogy a növényeidnek nem kell versengenie a tápanyagokért, jobban nőnek, mint a földben és az energiájukat gyökér eresztése helyett a virágzásra és a gyümölcsök növesztésére fordítják. Következésképpen úgy 30%-kal több növényt nevelhetsz ugyanannyi helyen, mint a talaj esetében és nagyobb hozamra is számíthatsz. A növekedési időszak minden ciklusában közelről nyomon követheted a szükségleteket, amivel garantálhatod a mennyiséget, a minőséget és az ízt. Minthogy a hidropónika többnyire egy zárt rendszer, 80-90%-kal kevesebb vizet használ, mint ugyanaz az ültetvény a földben és természetesen jóval kevesebb tápanyagot is, ami hatalmas előny manapság, amikor a víz ennyire értékessé, a szennyezés pedig kiemelt üggyé vált. A hidropónika nem hagy tápanyagot a földben és gyomirtó szerre sincs szükség, így a szennyeződés a minimumra csökkenthető.
A hidropónikusan termesztett növények általában egészségesek, sokkal ellenállóbbak a betegségeknek és a kártevők támadásainak kiváltképp, ha megfelelő védelmet élveznek. Végiggondolva, hogy manapság a megbízható élelmiszer már ritkaság, a tányérunkra tett élelmiszer minőségének biztosítása kifejezetten fontossá vált, hogy ne is említsük, hogy a beltéri termesztés csökkenti a szállítási igényt és garantálja a frissességet!

A hidroponikus termesztés előnyeiről, az első lépésekről és a várható eredményekről lásd a CK Magazin 2012/4. augusztusi számát!

Megosztom...