Fedőneve: SPICE

Herbália? Füstölő? Placebofű? Biodrog? Gyógynövénykeverék? JWH-018? HU-210? Esetleg CP 47,497?

A 2006-ban forgalomba hozott, és tavaly év végére már Európa-szerte széles körben elterjedt Spice-t, illetve annak változatait szinte balladai magasságokba ívelő homály lengi körül manapság. Annak idején speciális gyógynövények alkotta füstölőként került a polcokra, a tasakra pedig rá is írták a figyelmeztetést, sorba, betűvel: emberi fogyasztásra alkalmatlan, a helyiség illatosítására szolgál, ne szívd el, mert füstje közelről belélegezve „kifejezetten nem megfelelő”.

Ez persze nem igazán érdekelte a vásárlókat: hamar elterjedt, hogy a Spice cigibe sodorva a marihuána helyettesítő terméke lehet, s máris fiatalok rohantak a grow- és headshopokba, hogy legálisan betéphessenek. Vagy csak azt higgyék, hogy betéptek – néhány kutató korábban ugyanis azt állította, hogy a Spice csupán placebohatással bír. Tévedtek.

Miután a média is megtalálta a Spice-t mint első osztályú infotainment csemegét, már nem kellett sokat várni, hogy komolyabb kutatóintézetek is rávessék magukat a szerre. Mik ezek a titokzatos gyógynövények, s mivel magyarázható a fogyasztók állítása, miszerint hatása tényleg hasonlít a marihuánáéhoz, épp csak 4-szer, 5-ször tovább tart?

Elsőként egy frankfurti gyógyszercég vizsgálati jelentése látott napvilágot tavaly decemberben: a Spice egyfajta szintetikus kannabinoidot, JWH-018-at tartalmaz, amit egyébként alig néhány éve kísérleteztek ki az Egyesült Államokban, s a későbbiekben fájdalomcsillapítót szeretnének fejleszteni belőle.

A későbbiekben. Jelenleg ugyanis még vizsgálják a JWH-018, szebbik nevén szólítva az 1-pentyl-3-(1-naphthoyl)indole élettani és egyéb hatásait. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a marihuána hatóanyagánál, a THC-nél jóval potensebb kannabinoid vegyületről van szó. Ezt az apróságot persze „elfelejtették” feltüntetni a tasakokon.

Csakúgy, mint CP 47,497 és HU-210 tartalmát. Ezek szintén szintetikus kannabinoidok, előbbi például az intenzitás szabályozására szolgált, utóbbit pedig egy Csehországból az USA-ba tartó Spice-szállítmány átvizsgálása során mutatták ki. Állítólag százszor erősebb a természetes THC-nél – ezzel persze nyilván vitatkoznának páran.

Akármi is legyen a Spice-ban, mindezek miatt már Kanadában, Németországban, Svájcban és Hollandiában is betiltották a „szintetikus herbáliát”. Magyarországon egyelőre még nem korlátozzák hivatalosan a kereskedelmét – információink szerint az ÁNTSZ vizsgálgatja –, de a felelős gondolkodású forgalmazók levették polcaikról. Az már más kérdés, hogy itt-ott kapható egy Sence nevű, szintén herbálnak mondott füstölő, amelynek a „beszámolók szerint jobb illata van, mint a Spice Diamondnak”…

Megosztom...