Fegyverekkel védik a kendert Libanonban

Nincs alternatívája a kendertermesztésnek, ráadásul a hasisért azonnal és készpénzben fizetnek – állítják a libanoni kannabiszfarmerek, így nem is csoda, hogy múlt héten fegyveres összecsapásba torkollott a biztonsági erők azon próbálkozása, hogy kiirtsák a kenderültetvényeket.

Amikor a hatóság emberei megjelentek a kannabiszültetvényeiről és az azokból származó hasisról híres Beeka-völgyben, a termesztők gépfegyverekkel és gránátvetőkkel támadtak rájuk, amivel elérték, hogy legalább ideiglenesen felfüggesszék az irtó hadjáratot. Ezután a farmerek úttorlaszokat képeztek a szomszédos falvakban, amiket azonban a hatóságok pár nap alatt lebontottak és így újabb összecsapások vehették kezdetüket.

A libanoni farmerek elmagyarázzák, hogy miért nincs más lehetőségük, mint a kendertermesztés – angol felirat bekapcsolható

Az akciók után a farmerek azzal vádolták meg a libanoni kormányt, hogy az nincs tekintettel az első számú bevételi forrásukra és egyben a régió fejlődésének egyetlen lehetőségére – a hasiskészítésre. A libanoni drogellenes ügynökség erre csak annyit válaszolt, hogy a kannabisz egy veszélyes méreg, ami irtás híján el fog terjedni az egész libanoni társadalomban. Hozzátette, hogy a kendertermesztés rontja Libanon nemzetközi tekintélyét is, ezért mindent meg fognak tenni, hogy eltöröljék az ültetvényeket a földjeik színéről. Nem várt akadály merült azonban fel az akció során: a régió farmerei nem hajlandóak kannabiszirtási célokra bérbe adni a buldózereiket, mert attól félnek, hogy később kendertermesztőkként lesznek számon tartva, így a hatóságoknak nincs kellő gépe az irtás kiviteléhez. A hatalomnak be kellene látnia, hogy amíg nem tud életképes alternatívát nyújtani a farmereknek, és amíg ekkora igény van a libanoni hasisra, addig az irtási hadjárataival csak pénzt és energiát pazarol, ellenségeket gyűjt a saját népe körében, de jelentős eredményeket nem várhat.

Megosztom...