Fejlődik a cseh gyógyászati kannabisz program

Éveken át tartó küzdelmek után a cseh kormány elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé te­szi az engedélyek megadását az orvosi kannabisz termesztésére. Ennélfogva több lesz az orvosi kannabisz termelő, ami lehetővé fogja tenni a külföldi exportot is. Ezt Adam Vojtěch egészségügyi miniszter jelentette be a május eleji kormányülést követő sajtótájékoztatón. A javaslat szerint a törvényt 2021 júliusától kell alkalmazni. A minisztérium innentől nem korlátozza előre az előállítóknak és beszállítóknak kiadható engedélyek számát.

Ha teljesítik a feltételeket, termeszthetnek kannabiszt és eladhatják a gyógyszertáraknak beszállító forgalmazóknak vagy exportálhatják azt” – mondta az egészségügyi miniszter. A társaságoknak előállítóként rendelkezniük kell a gyógyszerkészítmények helyes gyártási gyakorlatának igazolásával, az Állami Gyógyszerfelügyeleti Intézet termesztési engedélyével, valamint az addiktív anyagok kezelésére vonatkozó engedéllyel az Egészségügyi Minisztériumtól. További jelentős fejlemény, hogy az idei évtől a kannabisszal folytatott kezelések összegének 90%-át fedezi az állami egészségbiztosítás.

Az ellenzéki Kalóz Párt ennél tovább menne és felgyorsítaná, illetve egyszerűsítené az új termelők regisztrálásának folyamatát. „A kannabiszkivonatok tömegesen előállítását is lehetővé kívánjuk tenni” – mondta Tomáš Vymazal Kalóz képviselő sajtóközleményében. Elmondása szerint a kivonatot többé nem a gyógyszertár állítja elő, hanem közvetlenül az ellátó, akitől nagyobb mennyiségben lesz majd megrendelhető.

Az idei év első félévben 26,8 kg orvosi kannabiszt értékesítettek a gyógyszertárakban, míg tavaly kevesebb, mint 18 kilogrammot az egész évben. A statisztika nem tartalmazza a betegek számára szintén elérhető importált kannabiszt.

Megosztom...