Fekete vezetők a tilalom ellen

Kulcsfontosságú beszédet mond Jesse Jackson civiljogi aktivista június 17-én a washingtoni Nemzetközi Sajtó Klubban. Alig két héttel az után, hogy a Globális Drogpolitikai Bizottság kijelentette: a drogok elleni háborút ideje befejezni, a „Fekete Világ Intézet” (Institute of Black World – IBW) szervez ugyanebben a témában nyilvános beszélgetést, amelyen magas rangú fekete tisztségviselők vesznek részt. A dátumválasztás nem véletlen: 40 éve ezen a napon írta alá Nixon elnök a drogellenes háborút meghirdető rendeletet.

A marihuánával kapcsolatos szabályozások újragondolására helyezik a hangsúlyt a fórumon, amelynek első óráiban – Jesse Jackson mellett – felsőbb szintű politikai döntéshozók szólalnak fel: többek között John Conyers Jr. és Robert „Bobby” Scott kongresszusi képviselők, valamint Dr. Elise Scott, a Fekete Választmány Alapítvány elnökasszonya. A délután során előadást tart Debora Small (Break the Chains Magazin), Nelli Franklin (Jogalkalmazók a Tilalom Ellen – LEAP), és Jasmine Tyler, a Drogpolitikai Szövetség Nemzeti Ügyekkel foglalkozó csoportjának igazgatóhelyettese.

Az IBW elnöke, Dr. Ron Daniels az esemény meghirdetésekor hangsúlyozta: „Szeretnénk minél szélesebb körben kiterjeszteni a párbeszédet a drogellenes háború pusztító hatásairól. Annál is inkább, mert a fekete közösséget fokozottan érinti a probléma – a fórumon ennek megoldására igyekszünk alternatívákat találni.”

Arra az újságírói kérdésre, hogy a legalizáció lehet-e alternatíva, Daniels előbb elmondta: az elmúlt évben csak New Yorkban a marihuánával kapcsolatos letartóztatások száma meghaladta az ötvenezret. „Ők mindannyian bekerülnek a bűnügyi nyilvántartásba, ami negatív hatással lesz az egész életükre, holott nagy részük még csak rendszeres fogyasztónak sem számít! Szóval, ha létezik olyan szer, amit legalizálni lehetne… a marihuána közülük a legkevésbé ártalmas. Félreértés ne essék: nem támogatom, hogy az emberek bármiféle drogot fogyasszanak, beleértve az alkoholt is. A büntetőjogi vonatkozásoktól azonban meg kéne szabadulnunk.”

2009-ben 858.408 amerikait tartóztattak le a marihuána törvények megsértéséért, ez több mint ahány embert felelősségre vontak az összes többi illegális anyagért együttvéve. Ezen kívül az amerikai nagyvárosokban szemet szúróan magas a színes bőrű előállítottak száma: a marihuána birtoklás miatt intézkedés alá vont személyek több mint 80 százaléka fiatal fekete férfi – holott a fehérek és a feketék körében nagyjából egyformán népszerű a rekreációs célú használat.

Megosztom...