Fény az alagút végén

Januártól szabad a termesztés Németországban

A kannabisz dekriminalizáció és/vagy legalizáció már nem kérdés, se Amerikában, sem Európában, már mindenki csak a hogyanról beszél. Úgy tűnik az EU a Spanyolországban immár 10 éve bevezetett és tesztelt Cannabis Social Club-rendszer (CSC) mellett teszi le a voksát. Áprilisban Európa legnagyobb és legerősebb országa, Németország is elfogadta az erre vonatkozó törvényt. Az új szabályozás januártól lép életbe.

Akannabiszt az úgynevezett termesztői klubbokon keresztül (CSC) is lehet majd terjeszteni, de bárki termeszthet ezentúl saját használatra is. A fogyasztóknak sajnos búcsút kell venniük az engedéllyel rendelkező szaküzletek álmától.

A legalizálás könnyített változatát a következő három-hat hónapban kell végrehajtani.
A gyors dekriminalizálás alapvető követelmény: a kannabisz-kereskedelem boszorkányüldözésének véget kell vetni – reagált pozitívan az ítéletre Wenzel Cerveny (61), a Bajor Cannabis Association (CVB) elnöke. Az ENSZ éves Kábítószerügyi Konferenciáján Cerveny hozzátette: a kannabisz dekriminalizáció humanitárius kérdés és egyben kötelesség.

Apropó a tiltások: 2023 márciusában betiltották Ausztriában a kannabisz másik hatóanyagát, a hexahidrokannabinolt (HHC). A HHC egyike a kendernövényben található több mint 100 kannabinoidnak, amelyet szintetikusan vonnak ki abból a laboratóriumban. Kristin Lütke, az FDP kábítószer-politikai szóvivője a Bundestagban az ilyen veszélyes kannabisz utánzatok megjelenését említi a legális kannabisz egyik okaként: „Ha a kannabiszt legalizálják, a fogyasztóknak nem lesz többé oka veszélyes HHC-re váltani.“

A kannabisz rekreációs célú legalizálása hasonló hullámokat kelthet, mint az a gyógyásztai szektorban történt. Szakértők szerint a kannabisz, mint gyógyszer törvény 2017-es elfogadása óta a fogyasztás öt éven belül az előző évi egy tonnáról 11 tonnára nőtt. Jelenleg Németországban körülbelül 300.000 beteg részesül a kannabisz terápiában. A növényből 2,6 tonnát Németországban termesztenek, a többit importálják, főleg holland és kanadai cégeken keresztül.

Szakértők szerint a rekreációs kannabisz németországi legalizálása megteremti a világ egyik legnagyobb piacát. Ma négymillióan fogyasztanak kannabiszt Németországban a tilalom ellenére. Állítólag akár 800 tonnára is nőhet a kannabisz iránti kereslet, amennyiben teljesen legalizálják – az iparág nem véletlen érzékeli a nagy felhajtást.

És ez az, amiből úgy látszik Magyarország megint kimarad, pedig nagyon komoly mezőgazdasági potenciállal rendelkezik e téren, és nem is olyan rég, kb. az 1960-as évekig
Európa legnagyobb ipari kender ellátója volt. Miért ne lehetne ugyanez most a gyógyászati kannabnisz termesztésében?

Megosztom...