Flavonoid a kannabiszból hasnyálmirigyrák ellen

A gyógyászat számára a kannabisz több mint THC, CBD és a többi kannabinoid. A tudomány egyre nagyobb figyelmet fordít a növényben található terpénekre és flavonoidokra. Utóbbiak egyike ígéretes fegyvernek tűnik a hasnyálmirigyrák ellen folytatott küzdelemben.

Magyarországon az ötödik, az USA-ban pedig a második helyen áll a hasnyálmirigyrák a halálozást okozó daganatok között. A hasnyálmirigyrákot rendszerint csak akkor azonosítják, amikor a daganat már előrehaladott stádiumba jutott. A betegség emiatt meglehetősen rossz prognózisú: a diagnózis felállítását követően a betegeknek alig 5%-a él öt évnél tovább. Ha valahol, akkor ennél a betegségnél hatalmas szükség lenne egy csodaszerre.

A Harvard Egyetem Dana-Farber Rák Intézete egy friss kutatásában azt találta, hogy a kannabiszban található, FBL-03G nevű flavonoid a betegség kezelésében jelentős terápiás potenciállal rendelkezik. „A legfontosabb eredmény az, hogy a kannabiszból származó flavonoidok a tumorra célzottan bejuttatva lehetővé tették mind a helyi, mind az áttétes tumorsejtek elpusztítását, ezzel jelentősen növelve a túlélést hasnyálmirigyrák esetén” – nyilatkozta a vizsgálat egyik kutatója, Dr. Wilfred Ngwa. „Ennek nagy jelentősége van, tekintve, hogy a hasnyálmirigyrák különösen ellenálló a jelenlegi kezelésekkel szemben.”

A tanulmány szerint az FBL-03G képes más rákos sejteket is megtámadni és megállítani a növekedésüket. „Nagyon meglepődtünk azon, hogy a vegyület gátolhatja a rákos sejtek növekedését a test más részein, beleértve azokat az áttéteket, amelyekre a kezelés nem irányult” – folytatta Dr. Ngwa. Ez azt jelenti, hogy még azokban az esetekben is növekedhet a várható élettartam, amikor a rákot egy késői, áttétes stádiumban diagnosztizálták.

A kísérleteket egyelőre csak állatokon végezték el, de a pozitív eredmények hatására a kutatók javasolják a humánkísérleteket is, hogy a gyógymód klinikai alkalmazásba kerülhessen. A kutatók szerint a pre-klinikai vizsgálatok 2020 során remélhetőleg le is zárulnak.

Megosztom...