Foglalkozása: Budtender

A bartender, azaz csapos szakma után új szakma nyílt meg azok előtt, akik szeretnék hivatásukat összekötni a hobbijukkal. Más kérdés, hogy míg egy átlag magyar csapos jó eséllyel emberek lezüllését követheti nyomon, addig a kaliforniai budtenderek a betegségtudatukat maguk mögött hagyó, mosolygós arcokkal találkozhatnak mindennap.

A füvespult mögé ugyanis azokban a boltokban lehet beállni, melyek gyógyászati marihuána árusítására szakosodtak. A budtender feladata, hogy az orvosi igazolással rendelkező páciensnek segítsen kiválasztani azt a kannabiszfajtát, mely kórképe alapján a legjobb hatást gyakorolja tüneteire. Az egyik ilyen fűgyógyszertár, a GreenLeaf Farm tulajdonosa büszkén meséli, hogy százával jelentkeznek nála a legális gandzsadíler felelősségteljes posztjára. Minthogy jelenleg nincs megfelelő szakirodalom arra nézve, hogy kinek milyen fajtát érdemes ajánlani, a budtenderek önmagukat képzik a Cannabible-féle könyvek és a témával foglalkozó weboldalak segítségével. A legtöbb alkalmazott óránként 10-20 dollárt keres, és a sportsérülésükkel járó fájdalom alternatív terápiájaként kerültek először kapcsolatba a gyógyászati marihuánával. Az egyik lelkes eladó hölgy azt is elmondta, hogy korábban maga is úgy tekintett a gyógyá­szati marihuána használóira, mint akik legálisan szeretnének betépni, de mióta munkába állt, szemlélete 180 fokot fordult. Több betegen is saját szemével láthatta a marihuána jótékony hatásainak eredményét, akár egy hét gyógyfüvezést követően. A termesztőknek hosszas kérdőívet kell kitölteni a budpultba szánt gandzsákról, hogy kiderüljön, pontosan milyen fajtával is állnak szemben a budtenderek, de a munkatársak rendszerint le is tesztelik az árut, hogy empirikus tudás alapján ajánlhassák őket a betegeknek. A páciensek visszajelzései is segíthetnek, hogy szűkítsék a szóba jöhető fajták palettáját, de sokan a borkóstoláshoz hasonlóan elsősorban az íz alapján döntenek.
A jelenlegi magas munkanélküliség idején Európában is érdemes lenne egy ilyen új munkakört meghonosítani.

Ha szeretnéd behatóbban megismerni a gyógyászati marihuána központok működését, nézd meg a TASZ új videóját a Harborside Marihuána Központról!

Megosztom...