Francia dekriminalizációs hangok

A francia Alkohol- és Kábítószerügyi Megelőzés Országos Szövetségének vezető pszichiátere felszólalt a kannabisz „ellenőrzött legalizációjáért”. Dr. Alain Rigaud a következőképp fogalmazott: „Annak ellenére, hogy Franciaország világviszonylatban is rendkívül szigorú kannabisz ellenes törvényeket alkalmaz, Európában nálunk az egyik legmagasabb a fogyasztók aránya.”

A hivatalos adatok szerint Franciaországban a rendszeres fogyasztók száma eléri az 1,2 milliót, ők saját bevallásuk szerint havonta több mint 10 alkalommal szívnak füvet. Rajtuk kívül 3,9 millióan vannak, akik egy évben legalább egyszer emelik szájukhoz a „bűnös” cigarettát. „A hosszú távú káros hatások azonban mindkét csoport esetében elenyészőek, ha vannak egyáltalán” – hangsúlyozta Rigaud.

Mindez nem jelent mást, minthogy 5,1 millió francia állampolgárt fenyeget a veszély, hogy akár börtönbüntetésre is ítélhetik őket. „Egy olyan anyagról beszélünk, amely jóval biztonságosabb, mint az alkohol vagy a cigaretta – mindegy, milyen szempontok alapján értékelünk” – tette hozzá a pszichiáter.

Rigaud portugál és holland példákkal támasztotta alá érveit. „Hollandiában dekriminalizálták a marihuána fogyasztását, a használók száma mégsem ugrott meg. Portugáliában, ahol engedélyezték, hogy személyes használatra otthonaikban termesszenek az emberek, a legalacsonyabb a fogyasztás aránya Európában. A tilalom nem működik, soha nem működött. A tiltás-párti politikusok hibásan feltételezik, hogy a dekriminalizáció fokozza a fogyasztást, példáimból látszik, hogy ez nem igaz.” – mondta el a vezető pszichiáter.

Megosztom...