Fű mellé mefedron

Bizonyítottan veszélyes és veszélytelen anyagok ugyanazon a listán?

A Kábítószer Listák Szakbizottsága (KLSZ) augusztus végi kockázatelemzését követően a mefedron nevű, új, szintetikus partidrog betiltásáról döntött. A KLSZ az ülések jegyzőkönyveit nem hozza nyilvánosságra, ezért az okokat csak találgatni tudjuk.

A kockázatelemzés alapján született döntés vélhetőleg azon alapszik, hogy új szer lévén gyakorlatilag semmit sem tudunk a mefedron hosszútávú hatásairól és évtizedeken át tartó fogyasztásának kockázatairól. Az azonban az alábbi videóból kiderül, hogy a mintegy háromnegyedórás, szeretetflessel vegyes rágóizom gyilkolásért minimum egy súlyos másnap a fizetség. Hosszabb távon pedig akár szervi elváltozások is történhetnek, ki tudja, ezért az elővigyázatosság logikáját követve logikus és üdvözlendő a mefedron betiltása.

 

 

Azonban ugyanezen logika mentén végigtekintve a betiltott anyagok során minimum egy kakukktojást ki kell szúrnunk: a kannabiszt! Vajon mi indokolja egy évezredek óta biztonságosan használt szer tilalmát, aminek rövid- és hosszútávú hatásaira eddig talán a legtöbb kutatás irányult, és amelyek mindössze annyit tudtak kimutatni, hogy egészséges emberek esetén az évtizedes, krónikus használat olyan enyhe elváltozásokat okozhat, melyek alapvetően nem befolyásolják az életminőséget? Emellett pedig kimutatták, hogy a marihuána olyan sokirányú gyógyhatással rendelkezik, ami még egy növényről aligha mondható el és használata jóformán bármely gyógyszernél biztonságosabb! Szóval köszönjük, hogy a KLSZ igyekszik megóvni az egészségünket a mefedrontól, de ezúton tisztelettel kérjük, hogy a következetesség érdekében javasolja a kannabisz eltávolítását a tiltólistáról, illetve fontolja meg a felmérhetetlen közegészségügyi ártalmakkal járó dohánnyal és az alkohollal való helyettesítését.

Megosztom...