Fűreform Olaszországban

Az olasz parlament júliusban kezdett el vitázni a kannabisztörvények megváltoztatásáról, ami akár legalizációt is eredményezhet. Július 25-én nyújtották be a szabályozás végleges változatát, és a politikusoknál a labda, hogy továbbítják-e a parlamenti felsőházba. Jelenlegi formájában a javaslat a következő változtatásokat tartalmazza: a felnőtt lakosok otthonukban 15 gramm kannabiszt tarthatnak, közterületre pedig maximum 5 grammot vihetnek magukkal.  

Öt kannabisznövényt termeszthetnek otthon, amiről a leszüretelt virágzatot csak saját felhasználásra tarthatják meg, de nem adhatják tovább azt.A javaslat a spanyol CSC-k mintájára termesztőklubokról is rendelkezik, egyenként maximum 50 fős tagsággal, akik a terményüket megoszthatják egymással, ám nem adhatják el senkinek. Az árusítás állami kézben lesz, és regisztrált boltokban valósul meg. Az értékesítésből befolyt pénz 5%-át az illegális drogkereskedelem elleni harcra fordítják. A fogyasztás közterületen tiltott, beleértve a parkokat, valamint tilos a hatása alatt vezetni, csakúgy, mint exportálni a kannabiszt. A javaslat nem most született, először egy évvel ezelőtt publikálta a Cannabis Legale parlamenti munkacsoport, amit azóta 220 képviselő és 73 szenátor írt alá. A jelentős parlamenti támogatás vélhetően annak köszönhető, hogy a politikusok már működő mintákat láthatnak a legalizációra amerikai államokból, ahol a szabályozás nem eredményezte a fűfogyasztás megugrását, nem nőtt a kamaszkorú kipróbálók aránya, viszont jelentős adóbevételt generált. A felmérések szerint Olaszországban az illegális drogpiac évi 30 milliárd eurós forgalmat bonyolít, ami nagyrészt a szervezett bűnözői csoportokat gazdagítja. A kutatások alapján a legális marihuánapiac évi 5,5-8,5 milliárd euro állami bevételt hozna, ami a GDP 1,23-2,34%-a. Ez jelentős összeg abban az Olaszországban, aminek 2 billió euro tartozása van, és ahol a maffiával vívott kilátástalan harc is nagyon régre nyúlik vissza.

Egy politikus számára azonban mindig fontos a társadalmi támogatottság, és láthatóan ez is abba az irányba mutat, hogy érdemes lehet a legalizációval foglalkozni. Az Ipsos felmérése szerint az olaszok 83%-a hatástalannak találja a kannabiszra irányuló törvényeket, 73% legalizálná a növényt, és 58% szerint a szabályozott fűpiac megteremtése kedvezően hatna az államháztartásra. Az is fontos szempont, hogy a jelenlegi tiltó törvények ellenére a kamaszok 25%-a próbálta ki a kannabiszt, saját bevallása szerint. Benedetto Della Valla a konzervatív liberális (PdL) párt képviselője, aki egyben a Cannabis Legale-csoport szóvivője „gyönyörű parlamenti harcra készül”. Érvelése szerint a tilalom elbukott, és a hatalmas illegális piacot a törvény megszavazásával lehetne legyűrni, miközben tájékoztatást nyújtanának a kannabisz kulturált, biztonságos és felelősségteljes használatáról. A PdL-ből kivált Új Jobbközép Párt (NCD) azonban ellentmondásosnak tartja a tervezetet. „Legalizáljuk a drogfüggőséget, hogy visszakapjuk azt a pénzt, amit az ország prevencióra költ?” – tett tanúbizonyságot hiányos ismereteiről Enrico Costa pártvezető. Elemzők szerint évekig is eltarthat, míg a törvény az alsó- és a felsőházon is átmegy, de addig is érdemes lesz szemünket az ígéretes olasz kísérleten tartanunk.

Megosztom...