Gigapartik menedéke

Az elektronikus zenei partikon és fesztiválokon tapasztalható illegális droghasználat a partizás kezdete óta ismert jelenség. A használat mértékét tekintve megoszlanak a vélemények, ám nagyrészt csak a mindenki, és a majdnem mindenki közti keskeny spektrumon szóródnak.

Az elektronikus zenei partikon és fesztiválokon tapasztalható illegális droghasználat a partizás kezdete óta ismert jelenség. A használat mértékét tekintve megoszlanak a vélemények, ám nagyrészt csak a mindenki, és a majdnem mindenki közti keskeny spektrumon szóródnak.
A partizás hazai felbukkanása óta eltelt közel húsz év során megváltoztak a szerhasználati szokások, ezeket a változásokat a legális drogokat forgalmazó cégek is erősen áthatották. Az alkohol kezdeti presztízsvesztése hamar felszívódott a forgalmazók akcióinak hatására, akik eleinte fintorgtak és „drogosoztak”, majd nagy hévvel vetették rá magukat a partizók tudatára és pénztárcájára. A példán felbuzdulva követték őket a sorban a dohányforgalmazók és az energiaital-gyártók. Így történhetett meg az, hogy napjainkra a partikon a tiltott szerhasználatot szervesen kiegészíti a reklámokkal megerősített legális drogpiac jelenléte is. A ma már teljesen megszokott módon garázdálkodó vizuális italpropaganda mértéktelenséget hirdető reklámszlogenjei és „egyet fizet, két kört vihet” típusú akciói a profitmaximalizálás szent ügyét hivatottak beteljesíteni egy olyan térben, ahol az emberek tudatmódosítási hajlandósága könnyen és hatékonyan nő. A cégek társadalmi felelősségvállalásának egyre többet hangoztatott ideája sajnos nem érte még el az alkoholforgalmazók ingerküszöbét, ezért a tudatmódosítás okozta ártalmak csökkentésére már tíz éve is civil erők mozdultak meg hazánkban. A Kék Pont Drogambulancia Alapítvány elsőként, 1998-ban indította be Party Service néven a biztonságosabb droghasználatot és partizást segítő projektjét egy nagy farmergyártó cég támogatásával, amely azóta más országban is támogat hasonló akciókat. A cégek társadalmi felelősségvállalásának egyik izgalmas és példaértékű modellje a budapesti Party Depo. Az elektronikus zenei partikon ingyenesen igénybe vehető, ártalomcsökkentő szolgáltatásokat kínáló projektet egy belvárosi growshop, az MGTSZ üzemelteti. A parti terének egyik csendesebb részén felépített Party Depóban friss vizet, szőlőcukrot, pihenőhelyet és gyümölcsöket találnak a betérők, az önkéntesektől pedig ártalomcsökkentő praktikákat és biztonságosabb partizással kapcsolatos információkat tudhatnak meg.
A maga nemében egyedülálló kezdeményezés alulról szerveződő, organikus alapokon nyugszik, hiszen a Party Depo üzemeltetői olyan önkéntesek, akik maguk is partizók, tehát a partikultúra részesei és alakítói. Munkájuk hátterét az MGTSZ biztosítja – támogatókat mobilizál, további önkénteseket toboroz. A growshopok érintettsége csak közvetett a parti terének droghasználatában, ugyanakkor rendkívül kifejező és példamutató az, ha egy cég felismeri az általa forgalmazott termékek egyénre és közösségre gyakorolt hatását, és ennek fényében igyekszik a depo stratégiáját kidolgozni, illetve társadalmi szolidaritást vállalni.

Megosztom...