Global Marijuana média

Piknik a sajtó dioptriáin keresztül

 

Néhány nagyobb hírportál heteken keresztül pihentette címlapján a tavalyi Global Marijuana Marchról (GMM) készült csúfondáros fotókat és videókat, melyeken egy maréknyi fiatal a Pénzügyminisztérium előtt vonszolt a szakadó esőben egy szimbolikus 60 milliárd forintos bankót a rendőrökkel és kamerákkal kikövezett úton. A bankjegy és az üzenet akkor sem jutott célba, ellenben remek gumicsontot biztosított a médiának. Ám a magyar sajtó idén sem hazudtolta meg magát.

Az idei GMM-nek viszont ismét a margitszigeti Nagyrét adott otthont, amiből sejthettük, hogy nagyobb szabású megmozdulás készül. A sajtó azonban ezúttal ha lehet, még inkább alulmúlta önmagát. Ha ismét csak a mainstream média híreire hagyatkoznánk, azt hihetnénk, hogy ez alkalommal sem mozgatott meg sok kenderbarátot a marihuánamenetelés. Ennek egyetlen oka, hogy a kereskedelmi és a közszolgálati tévék rutinos munkatársai, még az esemény előtt, bő félóra alatt lezavarták a kötelező interjúkat, rögzítették a vágógépeket, így a tömeg érkezése előtt, tiszta lelkiismerettel távozhattak a helyszínről és számolhattak be egy pár százas megmozdulásról az esti híradóban. Aki mégis hajlandó visszalapozni néhány oldalt, az megbizonyosodhat a Kendermag 2-3000 fős becsléseinek helytállóságáról.

Jellemzően még e rövid tudósításokat sem sikerült bakik nélkül elkészíteni. A GMM tiszteletére a KDNP természetesen sajtótájékoztatott a kordonoknál, ahol az módfelett kreatív Rétvári Bence – igen elmésen – fűmagokkal kínálta a Kendermag Egyesületet, mondván, inkább azokat ültessék el, mint hogy ilyen kártékony fesztiválokba öljék az energiát. A rövid közjáték nem sok relevanciával bírna számunkra, ha nem jelentek volna meg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) tagjai, a Fű=heroin és a Jézus se szívott transzparenseikkel, hogy érzékeltessék Rétvári mondandójának mögöttes ideológiai tartalmát és a drogokkal kapcsolatos, finoman szólva is differenciálatlan gondolkodásmódját. A mosolyokból ítélve az arra tévedt demonstrálók vették a lapot, a sajtó (értsd: MTI és megvezetettjei) ellenben bajban volt az üzenet értelmezésével, így kénytelen volt előállítani egy a világképével össszeegyeztethető MKKP–MTI-fordítást.
Így történhetett, hogy másnap tucatszám jelent meg a hírekben, hogy „két tüntető Fű=marihuána, illetve Jézus is szívott feliratú transzparensekkel takarta el a KDNP plakátját”. Hiába, a gyors, pontos és megbízható hírszolgáltatás és a munkatársak szakmai felkészültsége az MTI legfőbb ismérvei! Kár, hogy nem várták meg Dénes Balázs TASZ-elnök beszédét, megtudhatták volna, hogy a drogpolitikai reformot éppen a tudatlanság, a félelem és az előítéletesség hátráltatja. Alighanem ugyanez elmondható a GMM-típusú eseményekkel foglalkozó beszámolókról is.

A rendezvénnyel kapcsolatban mindössze néhány apróságról nem értesülhetett senki a képernyők és monitorok előtt: a GMM családias hangulatáról, a felszólalók üzenetéről és azok fogadtatásáról, a fellépő zenekarok kiváló koncertjeiről, a demonstrálók (a kifejezés szinte idézőjelbe kívánkozik, mondjuk inkább: piknikezők) fegyelmezettségéről, szóval az esemény lényegéről. Ennél sokkal nagyobb hírértékűnek bizonyult annak a srácnak az előállítása, aki két cserép növénnyel a kezében elhaladva a rendőrök sorfala előtt érkezett. Őt ugyanis, rövid tanakodás után, kivezették a kordonok közül, és sűrű rendőrviccek kíséretében bevitték a kapitányságra, ahonnan a rutinintézkedéseket követően elengedték. Ezek után már szerencsére egyik kollégának sem okozott nagy fejtörést, hogy mi legyen a vezérmotívuma a demonstrációról szóló anyagoknak, és a zsurnaliszták ismét önfeledt vadkenderezésbe kezdhettek – amibe ezúttal kivételesen beletrafáltak, hiszen a fiatalember csupán a fővárosban összeszedett két tő útszélivel igyekezett hozzájárulni a környezet otthonosabbá tételéhez. Ez aztán a bréking nyúz! A többezres, önfeledten és békésen szórakozó tömeg, aki maga után még a szemetet is összeszedte, pedig az említésre sem méltó körítés. Ezúttal is, és ezúton is gratulálunk!

Megosztom...