grow! Vaporizer Award

Bécsben teszteltük a világ legjobb párologtatóit

A bécsi grow-színtér „nagy örege” a 98 óta működő Bushdoctor. Azóta a belvárosi bolt mellé a több száz négyzetméteres brunni üzlet és raktár is megnyílt, nem messze a Cultivának otthont adó rendezvénypiramistól. Persze nem kell megvárni az őszi Hanfmessét, hogy errefelé történjen valami a kenderrel kapcsolatban, év közben is akadnak itt programok. Ilyen volt március végén a grow! Vaporizer Award, melyen mi is részt vettünk.

A mintegy 20-féle különböző vaporizer nemcsak megvásárolható, de külön katalógusban is megtekinthető, ahol az egyes termékek ára mellett azok paramétereit és jellemző tulajdonságait is megtalálják az érdeklődők. Sőt a Bushdoctorban direkt e célra kialakított kellemes hangulatú (bőrfotelos!) Vapolounge-ban akár ki is próbálhatják bármelyiket. Az eladók nemcsak a műszaki paraméterekről és akciókról tájékoztatnak, megnézhetjük a gyártók használati útmutatóként szolgáló kisfilmjeit, és saját tapasztalataikat is elmondják, ha valakit érdekel. A legjobb, ha első kézből kapjuk az információkat, lehetőleg független hozzáértőtől. Na, épp ezért találta ki Winnie (a grow! magazin főszerkesztője) és Harry (a Bushdoctor tulajdonosa) a Vaporizer Awardot.

Húszféle termék beüzemelésre készen, hozzáértő segítők és szakértő „zsűri”, és persze érdeklődő közönség. Ennyi kell tehát, de az sem baj, ha feltűnik az ország legismertebb kenderdokija, és tart egy 1,5 órás előadást a kender jótékony hatásairól és a kannabisz alapú gyógykészítményekről. Főleg, mivel a gyógyászati marihuána páciensek körében az egyik leginkább preferált és leginkább ártalomcsökkentő fogyasztási mód – az élelmiszerben történő fogyasztás mellett – az inhalálás, azaz valamilyen vaporizer (párologtató) használata (Dr. Kurt Blaas előadásáról a Medihuana weblapon bővebben is olvashattok – A Szerk.).

Az eszközökkel való ismerkedés és kipróbálás közben hosszabb eszmecseré-be bonyolódtunk egymással, jelen lévő újságírók, érdeklődők, vásárlók és bushdoctorosok. Különböző igények, preferenciák és szempontok csaptak össze finoman, de hogy a „vita” ne váljon parttalanná, a szervezők előre elkészítettek egy értékelési szempontrendszert, melynek alapján minden termék 1–10-ig pontszámokat kapott. A leginkább hangsúlyos szempont, a design és az ár mellett a konstans hőmérséklet biztosításának képessége, a működés hatásfoka, a termék anyagminősége, műszaki megfelelősége és természetesen az ár-érték arány volt.

Rövidesen mindenkinek meglett a saját favoritja annak függvényében, hogy ki mit vár el egy jó vaporizertől. Volt, akinek a könnyű használhatóság vagy a konstans hőleadás, másnak a kis méret vagy a kompakt kivitel számított inkább. Hogy végül melyik eszköz és gyártója lesz 2013-ban a grow! Vaporizer Award győztese és a megtisztelő cím első birtokosa, az hamarosan kiderül a grow! magazin gyógyászati különszámából. A tesztelt vaporizerek listáját pedig a CK júniusi számában találod.

Mi az a vaporizátor?

Ahol nincs füst, hiszen nincs égés – viszont van hatás

Jó ideje elérhetők a piacon az úgynevezett vaporizátorok, melyek lehetővé teszik az egészségre jótékony hatású gyógyszerek és gyógyhatású készítmények inhalálását. Vaporizálni annyit jelent, hogy párologtatni, ahogy azt például a kamillával tesszük, ha meg vagyunk fázva. Az alapelv nagyon egyszerű: az eszköz a hatóanyagokat annyira melegíti fel, hogy azok felforrnak, és gáz halmazállapotúak lesznek, ám nem égnek el. A növényi részek gyulladáspontja legtöbbször jóval magasabb, mint a benne lévő hatóanyagaik forráspontja: ezt a tényt használják ki találékony emberek jó ideje arra, hogy füstmentesen inhaláljanak, azaz vaporizáljanak.

A gőzfürdővel ellentétben a vaporizátorok magasabb hőt képesek fejleszteni és leadni a párologtatni kívánt anyagra, mint a 110 °C, mely forró vízgőzzel történik. Így lehetséges, hogy más hatóanyagokat is lehet vaporizálni, nemcsak illóolajokat.

A vaporizátor különösen a gyógyászat és az ártalomcsökkentés fontos eszköze, mivel a füstölés, hatóanyagtól függetlenül, alapvetően káros. Gyakorlatilag minden természetes és növényi hatóanyagot és számtalan szintetikus készítményt lehet e kíméletes és hatékony módon a szervezetbe juttatni. A tüdőn keresztül számtalan gyógyszer képes felszívódni, és a teákkal vagy cseppekkel ellentétben a gyógyhatás már néhány perc alatt érezhető.

Megosztom...