Gyógyászati Deklaráció

A terápia megválasztása alkotmányos jog

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata kimondja, hogy mindenkinek joga van a leghatékonyabbnak ítélt orvosi kezelést igénybe venni. Ennek alapján könnyen belátható, hogy a kannabisz gyógyászati célú alkalmazásának tiltása a betegek tömeges jogsérelméhez vezet világszerte – érvelnek a deklaráció képviselői, akik globálisan eltörölnék a kannabisszal folytatott terápiák korlátozását.

Igazuk lehet azoknak, akik szerint az öntudatra ébredés időszakát éljük, a kannabisz-szabályozások terén legalábbis. Miután az amerikaiak elhitték Obama „Yes We Can” szlogenjét, és a drogellenes háború szülőhazájában két államban is megszavazták a legalizációt, azon se lepődnénk meg különösebben, ha a Weed Like To Talk kezdeményezés hatására az Európai Unió is legalizálna. Most pedig befutott egy újabb versenyző, aki azzal kampányol, hogy minden embernek joga van gyógyászati célból kannabiszt használni. Ezzel kellett volna kezdeni!

Azzal talán minden olvasónk tisztában van, hogy a kannabisz gyógyászati alkalmazása évezredekre nyúlik vissza a történelemben, és egészen a huszadik század első harmadáig az alacsony kockázatú, jelentős gyógyászati potenciával rendelkező gyógynövények közé sorolták.

Minthogy világszerte bevezetett tilalma sosem szolgált meggyőző bizonyítékkal arra nézve, hogy a kannabisz gyógyászati alkalmazásának megszüntetése indokolt lenne, logikus irány volt innen is kissé megpiszkálni a tilalmat. Már csak azért is, mert a tudomány számos betegség és tünet esetén bizonyította be, hogy azok leghatékonyabb gyógyszere a kannabisz.

De van itt egy másik, legalább ennyire alapvető érv a gyógyászati célú használat globális tilalma ellen: minden embernek alkotmányos joga a saját (tehát nem az orvos, vagy a kormány, vagy a miniszter) véleménye szerint lehető leghatékonyabb orvosi kezelést választani. Márpedig ha ez így van, akkor indokolt esetben a világ egyetlen országában sem lehet tiltani a kannabisz terápiás, gyógyászati célú alkalmazását! Ez az alapgondolat vezérelte a gyógyászati marihuána szervezeteknek azt a nemzetközi konzorciumát, mely szerint minden embernek nemzetiségtől függetlenül joga van a kannabisz terápiás használatához. Az európai és észak-amerikai szervezetek az 1948-ban elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 3. cikkelyére hivatkozva indítottak globális kampányt a kannabisz terápiás célú használatának jogáért. A már 10 nyelven elérhető nyilatkozat az említett 3. cikkellyel kezdődik, mely kimondja, hogy „mindenkinek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz”. A gyógyászati deklaráció a 25. cikkely 1. paragrafusával folytatódik, mely szerint „mindenkinek joga van a saját maga és családja egészségének és jólétének biztosítására alkalmas életszínvonalhoz, ideértve az élelmet, a ruházatot, a lakást, az orvosi ellátást és a szükséges szociális szolgáltatásokat […]”.

A deklaráció képviselői úgy érvelnek, hogy bár az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata mindenkire vonatkozik, de mivel a jogszabályok a legtöbb országban nem teszik lehetővé az orvosoknak a kannabisszal folytatott terápiát, a betegek jogai tömegesen sérülnek. Nem is szólva a helyi törvények területi hatályáról, mely szerint a magát külföldön kezelő polgár éppúgy bűntettet követ el. A kiáltvány szerzői éppen ezért kimondják, hogy minden orvosnak joga van a bizonyítottan gyógyhatású kannabinoidokkal gyógyítani, és minden páciensnek joga van hozzáférni a kannabiszterápiákhoz, tekintet nélkül a társadalmi státusra, az életszínvonalra és a pénzügyi helyzetre. A deklaráció meghatalmazott képviselője és tartalmi felelőse, a német dr. med. Franjo Grotenhermen elmondta, hogy „a deklaráció elsöprő mennyiségű tudományos bizonyítékon alapszik”, és erőteljes álláspontot fogalmaz meg a döntéshozók, más politikai szereplők és a korlátozott gyógyászati ismerettel rendelkező „szakértők” előítéleteivel és igazságtalanságaival szemben. Grotenhermen pedig a Nemzetközi Egyesület a Kannabinoid Gyógyszerekért (IACM) igazgatójaként pontosan tudja, hogy mit beszél. „A közös nyilatkozat és a hozzá kapcsolódó webhely alkotják a magját a világméretű mozgalomnak, amely a kannabisz gyógyászati célú alkalmazásához fűződő alapvető emberi jogot szeretné érvényesíteni” – teszi hozzá Al Byrne, a Patients Out Of Time amerikai szervezet vezetője. A kiáltványhoz kapcsolódó szervezetek listája folyamatosan bővül, a petíciót magánszemélyek is aláírhatják az alábbi oldalon.

Megosztom...