Gyógykender a kibucból

Teva Adir gyógyászati program

Izrael kiemelkedő szerepet játszik a gyógyászati kannabisz mozgalomban, ám az ehhez köthető tevékenységek inkább északon, a főváros környékén koncentrálódnak. Egy barátunk azonban tudtunkra adta, hogy Eilatban is van ám látnivaló, méghozzá nem is akármilyen: itt található az ország egyetlen olyan kibuca, ahol kannabiszt termesztenek gyógyászati célokra! Az ültetvény olyan védettséget élvez, hogy az előzetes szervezés ellenére sem sikerült bejutnunk, így jobb híján egy ebéd mellett beszélgettünk a Teva Adir tulajdonosával.

CK Magazin: Mikor kezdődött a projektetek?

Geri Kolin: Nagyjából tíz évvel ezelőtt kezdtem a tevékenységet, de komoly erőfeszítéseim ellenére is három és fél évembe került, hogy engedélyt kapjak.

CK: Tíz évvel ezelőtt még nem voltak engedélyezve a gyógyászati kannabisz programok Izraelben?

GK: Akkoriban kezdődtek a kisszámú páciensekkel végzett mintaprojektek. Én magam San Franciscóban ismerkedtem meg a gyógyászati kannabisszal és a vele végzett kezelések kitűnő eredményeivel. Abból kiindulva, hogy Izrael csúcstechnológiájú mezőgazdasággal rendelkezik, lehetségesnek gondoltam, hogy magas minőségű kannabiszt termeszthessünk a saját pácienseinknek. Ekkor döntöttem el, hogy belevágok, és jó három évvel később meg is kaptam az engedélyt.

CK: Milyen betegségekre és tünetekre lehet felírni kannabiszt Izraelben?

GK: A teljesség igénye nélkül pikkelysömörre, fibromyalgiára, fájdalomra, Parkinson- és Alzheimer-kórra, epilepsziára.

CK: Mi történt az alatt a három és fél év alatt, amíg az engedélyre vártál?

GK: Többször jártam San Franciscóban, hogy többet megtudjak a növényről és az üzletágról, hogy megismerjem a termesztési technikákat, és hogy többet tudjak meg az olaj és az extraktumok készítéséről és felhasználásáról. Izraelben eközben egy olyan orvos lett az ügy felelőse, aki pozitívan állt a kérdéshez, így végül egy tel-avivi albérletben néhány palántával elkezdődhetett a termesztés az állam számára, aki a terményt átadta a pácienseknek. Eleinte négy növényünk volt, majd tíz, végül húsz. Öt-hat éven keresztül termesztettem albérletben, a csúcson 65 páciens számára. Mindez ingyen történt, nem kaptam érte semmi pénzt a kormánytól. Hat éve jelezte a kormány, hogy pénzt is tud nyújtani a szolgáltatásért. Függetlenül attól, hogy az adott páciens 20 vagy 200 grammot kapott egy hónapban, betegenként ugyanazt az összeget fizették. Hogy precíz legyek, jelenleg sem kannabiszt, hanem szolgáltatást árusítunk, de most már 1300 páciens számára egy tel-avivi kórházban.

CK: Miért döntöttetek úgy, hogy a tel-avivi bérleményből egy 300 km-rel távolabbi kibucba helyezitek át a termesztést?

GK: Ahogy nőtt a kiszolgált páciensek számra, egyre tarthatatlanabbá vált, hogy a termesztés egy lakásban történjen. Úgy gondoltam, hogy egy kibuc megfelelő helyet nyújthatna.

CK: De miért pont egy kibucra esett a választásotok? Amennyire tudom, a kibucok rendszerint szigorú belső szabályok szerint működnek, például nekünk sem sikerült bejutnunk, hogy megnézzük az ültetvényt.

GK: A törvény szerint csak engedéllyel lehet belépni a kibucokba, ha bárkit beviszek, akinek nincsenek meg a megfelelő papírjai, akkor én is elveszíthetem az engedélyem. Ez viszont a növények szempontjából kifejezetten biztonságos, hiszen még a kibucon belül is elzártan vannak. A mi ültetvényünk az Elifaz kibucban található, ahol a bejárati kapunál őrök vannak, de az ültetvényt ezenfelül egy 24 órás őrszolgálat és egy kerítés védi, így csak engedéllyel lehet megközelíteni. Leteszteltük, hogy ha valaki mégis megpróbálna behatolni és ellopni mondjuk egy kiló marihuánát, a rendőrség négy és fél perc alatt odaér, és a tolvajnak nincs merre menekülnie. A másik fontos ok, hogy az Elifaz kibuc az Arava régióban helyezkedik el, ahol a többi kibuccal együttműködve a gyógyászati célú termesztés egy jelentős iparággá nőheti ki magát. A kibuc kitűnő partner számomra, és meggyőződésem, hogy ez a legmegfelelőbb hely a gyógyászati kannabisz termesztésére. Dél-Izrael éghajlata hasonlít Kaliforniáéhoz, az ottani gyógyászati célú termesztés magas színvonalát pedig talán nem kell bemutatni. A kibucban jelenleg 3500 négyzetméteren folyik a termesztés, amit a napokban fogunk kiegészíteni tovább 10 ezer négyzetméterrel.

CK: Imponáló számok! Mekkora ez a kibuc?

GK: Nem túl nagy, összesen 31 család él benne.

CK: Mit szóltak, amikor először hallottak arról, hogy kannabiszt szeretnél ott termeszteni?

GK: Nehéz döntést jelentett a közösség számára, mert megosztotta őket a kérdés. Beszélgettem velük egy jó órát, előadtam az elképzelésem, hogy ebből egy üzletágat lehetne létrehozni. Elmagyaráztam nekik, hogy a kannabisz egy orvosság, amit a világ egyre több pontján felismertek, és a gyógyszercégek nem fognak tudni szembemenni vele. Elmondtam nekik, hogy csak a saját pácienseim közül négyen gyógyultak ki a rákból, ezért a tel-avivi kórház kutatói jelenleg is vizsgálják a kannabisz rákellenes hatásait. Megértették az üzenetet, és elkezdtük az együttműködést. Jelenleg 50%-os tulajdonrésszel rendelkezem a kibucban.

CK: Az új területet is kannabisz termesztésére fogjátok használni?

GK: Egy prémium minősítésű gyógyászati létesítményt fogunk építeni, ami a Közel-Keleten és Európában is az első lesz a maga nemében. Jelenleg egy izraeli páciens sem részesülhet ilyen prémium gyógyászati kategóriás kannabiszban.

CK: Miben fog különbözni ez a prémiumfajta a jelenleg elérhető gyógyászati kannabisztól?

GK: Beltéri ültetvényünk lesz, és beltéren minden körülményt az igényeink szerint tudunk majd befolyásolni, szabályozhatjuk a fajták illatát, ízét és számos tulajdonságát, így az adott betegségekhez tudjuk majd igazítani a hatásokat.

CK: Milyen fajtákkal dolgoztok? Saját fajtákat is nemesítetek?

GK: Eleinte mások által nemesített fajtákkal dolgoztunk, de mára a Canna Project nevű céggel együttműködve saját fajtákkal is rendelkezünk. Ami a THC-CBD arányt illeti, mindenféle kannabinoid profilú fajtával rendelkezünk, amiket a különböző betegségek kezeléséhez lehet társítani. A vezető fajtáink 16%–24% közötti THC-aránnyal rendelkeznek, de létezik 24:1 CBD:THC arányú fajtánk is. Évek óta tökéletesítjük őket, hogy a sivatagi közegben a legjobb formájukat hozzák. Az együttműködésünkben tudjuk segíteni azoknak a befektetőknek a munkáját, akik kannabiszültetvényt szeretnének. A tudástól az eszközökön át mindent tudunk nekik biztosítani. Mi már kitapostuk ezt az utat, ezért nagyban meg tudjuk könnyíteni az új szereplők dolgát. Tervezzük egy nagy farm létesítését Kaliforniában is, ahol mi biztosítanánk az eszközöket és a tudást.

CK: Kannabiszkészítményeitek is vannak?

GK: Mi vagyunk az egyedüli cég Izraelben, aki az első lépéstől az utolsóig gyógyszerészeti eljárással olajat készít. Minden, amit a farmunkban előállítunk, Tel-Avivban kerül a gyógyszertárba, ahol elvégzik a kivonatolást, és itt készítik a kannabiszos cigarettákat is. Két kórházzal működünk együtt, ahol elérhetők a készítményeink, valamint egy kutatóintézettel is, ahol a rákos megbetegedések gyógyításában végzett kutatásokhoz használják a fajtáinkat.

CK: Izraelben olyannyira virágzik a gyógyászati kannabisz helyzete, hogy lassan már az a kérdés, hogy nem félti-e a gyógyszeripar tőle a megszokott piaci szerepét…

GK: A gyógyszergyárak erősebbek az energiagyáraknál is. Az orvosok az ügynökeik, ha elmész egy háziorvoshoz Izraelben, a tünetedre már írja is fel a gyógyszert anélkül, hogy holisztikus módon megvizsgálná, hogy mi okozza. Gyerekkoromban még alaposan megvizsgálták a körülményeket, mit ettem, mit csináltam aznap, de mára egészen elgépiesedett a szakma, ami nagyon rossz irány. Bízom benne, hogy a minőségi gyógyá-szati kannabisz alkalmazásának terjedésével a gyógyszergyárak veszítenek a hatalmukból, és a profitérdekek helyett ismét az egészség kerül a középpontba.

Megosztom...