Harborside Health Center

Az orvosi marihuána élharcosai az Egyesült Államokban

Ha a San Francisco melletti Oakland kikötőnegyedében járunk, előbb-utóbb elhaladunk egy jelentéktelen betonépület mellett, amelyről csak a beavatottak tudják, hogy a világ legnagyobb kenderpatikájának ad otthont. Megbeszélt időpontra érkeztünk, szívélyes fogadtatás után egy egyórás bemutató keretében bejártuk a tágas épületet, és rengeteget megtudtunk a „Weed Wars” szereplőinek mindennapi életéről.

Kaliforniában nem receptre adják ki az orvosi marihuánát, hanem az orvos által kiállított ajánlás alapján, miszerint az orvos kifejti a szakmai véleményét, hogy a marihuána fogyasztása javíthat a beteg állapotán. Ezzel a megoldással a kaliforniai orvosok biztosítják a lehetőséget a pácienseiknek, hogy maguk válasszák ki a használni kívánt terméket, a megfelelő mennyiségben.

A Harborside Health Centerhez hasonló legális árusítóhelyeken a betegek segítséget kapnak a választáshoz. Belépés előtt azonban mindenkinek szigorú ellenőrzésen kell átesnie, amelynek során nemcsak azt nézik meg, hogy megvan-e a jogosultság a vásárláshoz, hanem a központra vagy annak vásárlóira potenciális veszélyt jelentő elemeket is kiszűrik. Szerencsére szinte soha nincs szükség beavatkozásra. A központ működésének csaknem hat éve során még nem fordult elő olyan eset, amit ne lehetett volna erőszakmentesen megoldani.

Aki először jár itt, azt egy tágas fogadószobába vezetik, és részletesen elmagyarázzák neki a hely működését. Ezalatt a személyzet ellenőrzi a látogató adatait, és ha minden rendben van, a bemutató után szabadon választhat az itt kapható kannabisztermékek közül.

A központ a hét minden napján nyitva áll, egy évben csak négy ünnepnapon tart zárva. Mindennap 30-35 fűfajta és körülbelül 10 hasisféle, továbbá számtalan THC-tartalmú tinktúra, ital, sütemény és egyéb termék kapható. Ha valaki esetleg nem szeretné érezni a kannabisz pszichoaktív hatását, krémek és kenőcsök széles választéka áll rendelkezésére, amelyekkel „utazásélmény” nélkül csökkenthető a fájdalom. Ezenkívül 20-25 fajta palánta is szerepel a kínálatban, amelyeket a betegek maguk nevelhetnek, mivel Kaliforniában ez is teljesen törvényes, csak a termelhető mennyiség változik körzetről körzetre.

A regisztrált páciensek, akik legálisan nevelhetnek kenderpalántákat, a megtermelt fölösleget eladhatják a központnak – ám ez nem jelenti azt, hogy mindent sikerül is értékesíteni. Mivel óriási a konkurencia, az ajánlatoknak csaknem 90%-át visszautasítják. Ennek oka nem feltétlenül a gyenge minőség. Néha a legjobb minőségű terméket sem vásárolja fel a központ, olyan nagy mennyiségben áll rendelkezésére.

A központban minden felvásárolt virágot alapos vizsgálatnak vetnek alá. Az analízis során a THC- és nedvességtartalmat is megállapítják egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett géppel, amely másodpercek alatt kiadja az eredményt.

A számos kannabisz alapú termék mellett a központban térítésmentes szolgáltatások széles választéka is igénybe vehető. A páciensek fájdalomcsillapító terápiákon, önsegélyező csoportok ülésein, családterápiákon, időseknek szervezett programokon, termesztői találkozókon, jóga-, thai chi- és meditációs kurzusokon vehetnek részt, vagy éppen kipróbálhatják az akupunktúrás kezelést. A 85 alkalmazott teljes körű betegbiztosítással rendelkezik, amit a központ mindig pontos időben kifizet, ahogy az épülettel kapcsolatos költségeket is. A betegeknek kizárólag a kannabiszért kell fizetni, az abból befolyó bevétel minden egyebet fedez, így az összes többi szolgáltatás ingyenes.

A Harborsideot alapító és vezető Steve deAngeló levelünkre adott válaszát és az intézmény jövőjével kapcsolatos esélylatolgatásokat a CK Magazin 2012/4. augusztusi számában olvashatod.

Megosztom...