Harry herceg és a kannabisz terápiás célú használata

Harry herceg – aki ugye, az angol király III. Károly kisebbik fia – egy Máté Gáborral (kanadai-magyar orvos, az emberi psziché, a mentális zavarok és függőségek szakértője) készült interjúban elmondta, hogy a kannabisz nagyon sokat segített neki a gyászfeldolgozásban édesanyja halálával kapcsolatban.

Tény, hogy az angol király fiának esete némiképp speciális, de végül is minden páciens interjú egyre jobban segít megérteni, hogy a kutatások és tapasztalatok alapján milyen problémák esetén hogyan segíthet a kannabisz.

Harry herceg kijelentéseit egyre több kutatás támasztja alá. Valójában ő csak egy a számos páciens közül, akik a kannabiszt hatékonynak találták a számtalan mentális egészségügyi tünet kezelésében, és akik közül ma már ezreknek írják fel legálisan a kannabisz-terápiát éppen emiatt.

Az Egyesült Királyságban a kannabisz ma már legálisan kapható receptre a pszichiátriai állapotok széles skálájára, többek között szorongás, depresszió, PTSD és szerhasználati zavarok, például súlyos alkoholfüggőség (!), valamint neurológiai és neurodivergens rendellenességek, például Tourette-kór, autizmus és ADHD kezelésére. Egy brit felmérés adatai szerint a krónikus fájdalom után a szorongás a második leggyakorabban kezelt állapot.

A felmérésben részt vett betegek 86%-a számolt be a szorongás vagy a depresszió javulásáról három hónapos orvosi ellenőrzés mellett lezajlott kannabisz-terápia után. Szintén javulást találtak a fájdalom és az alvásminőség, valamint az általános életminőség terén a kezelést követő egy és három hónapban.

Megosztom...