Helló Emberek – 2019/1

Új év, új lendület és formailag is megújult magazin, ami immár CK Medijuana néven jelenik meg. Bár, mi is elgondolkodtunk tavaly, hogy felajánljuk magunkat az új nép-nemzeti-hazafias-keresztény média alapítványnak, de végül inkább egy osztrák kiadó mellett döntöttünk. Így nálunk a (lopott) pénz idén is sokkal kevesebb, a függetlenség és a szabadság viszont sokkal több lesz. Hát, kinek mi a fontos.

Nekünk például a jogbiztonság is az, ha nem a legfontosabb. Részben ezért is szól vezető cikkünk, a tiszta (értsd: THC-mentes) ipari kenderből készült termékek indokolatlan diszkriminációjáról. Arról van szó, hogy e termékek forgalmazását ugyan a törvény nem tiltja, de egyes európai országok törvénytelen adminisztratív eszközökkel és hatósági fenyegetéssel próbálják korlátozni azt. És, bár ez szinte hihetetlen, de Magyarország is ezek közé tartozik. Európában több helyen találunk hasonló állapotokat, főleg keleten, ami elsősorban azokat a gyógyászati pácienseket érinti hátrányosan, akik kenderből készült, de THC-t nem tartalmazó készítményeket használnak. Sajnos ők, sok esetben hasonló fenyegetésnek és hatósági eljárásnak vannak kitéve, mint a rekreációs célból fogyasztók.

De mielőtt bárki rávágná, hogy a legalizáció megoldaná ezt a helyzetet, mindenképp olvassa el interjúnkat Dominic Corvával, a seattlei Center for the Study of Cannabis and Social Policy (CASP) vezérigazgatójával, a legalizáció anomáliáiról és főleg a gyógyászati kannabisz páciensekre gyakorolt hatásairól. A szakember nem kevesebbet állít, minthogy a legalizáció megöli a gyógyászati kannabisz piacot.

Egy rövid cikkben megemlékezünk a nemrég Bécsben rendezett ICPC konferenciáról is, amit a bécsi ENSZ központban tartottak és ahol mi is jelen voltunk. Bár a nagyon várt bejelentés a kannabisz átminősítéséről botrányos módon elmaradt, sok szakemberrel, orvossal, tudóssal sikerült interjút készítenünk, amiket az idén megjelenő lapszámokban olvashattok majd.

Foglalkozunk azzal is, hogy a dübörgő ópiátkrízis hatására az USA-ban milliók térnek át jóval veszélytelenebb alternatívákra. A kannabisz mellett egy másik növény, a kratom nyújt sokaknak szabadulást a fájdalomcsillapítók fogságából. Ám ahelyett, hogy a Trump-kormány támogatná és szabályozott keretek közé terelné a folyamatot, ismét a működésképtelen tilalomban gondolkodik.

Ami persze érthető, hiszen a Big Pharma (a nemzetközi gyógyszeripari óriásvállalatok) hatalmas haszontól esne el, ha ezek az emberek leszoknának az általuk gyártott, sajnos nagyon magas kockázatú szerekről. Hogy ez a kockázat valóban mennyire nagy, azzal egy friss kutatás kapcsán külön cikkben foglalkozunk.

Az, hogy e cégek tevékenysége áldás vagy átok az emberiségre leginkább attól függ, hogyan képes a társadalom korlátozni, szabályozni őket. De mi van, ha a Big Tobacco és a Big Pharma is beszáll a marihuánabizniszbe? A felvetés mostanra valósággá vált, és a nagy dohány és gyógyszeripari vállalatok felsorakoztak a rajtnál. Cikkünk ennek lehetséges következményeit veszi sorra.

Kellemes olvasgatást!

Megosztom...