Hét év Coloradóban

A legalizáció eredményei büntetőjogi szemszögből

Számos elemzést olvashattunk már az Egyesült Államokban elsőként hatályba állt legalizáció tapasztalatairól. A sok pozitív beszámoló után most az állami Közbiztonsági Minisztérium jelentését mutatjuk be, ami vegyes, de túlnyomórészt pozitív eredményekről számol be.

Colorado és Washington volt a két első állam, ahol 2012-ben megszavazták a kannabisz teljes legalizációját és részletes modellt dolgoztak ki a megvalósításra. Elsőként a coloradói fűboltok nyitottak meg, 2014. január elsején. A csípős hideg és a hóviharok dacára már kora reggel kígyózó sorok alakultak ki a nyitásra váró üzletek előtt, hogy elsőként vásárolhassanak legálisan kannabiszt. Az elégedett vásárlókról készült képek egy új világ kezdeteként vonultak be a köztudatba. Bő hét év és további mintegy tizenöt állami legalizáció elteltével ideje volt összegezni a coloradói tapasztalatokat, amit ezúttal nem egy kutatóközpont, hanem Colorado állam Közbiztonsági Minisztériuma (Department of Public Safety) tett meg. A 2021. július végén publikált, 190 oldalas jelentésben a minisztérium Büntetőjogi Osztályának statisztikai elemzője aprólékos elemzést nyújt a 2014 óta bekövetkezett változásokról. Összegyűjtöttük a legfontosabb megállapításokat.

Kiürülő börtönök

Alighanem a legkevésbé meglepő változás, hogy a kannabisszal összefüggésben történt letartóztatások száma komoly visszaesést mutat. A birtoklás miatti letartóztatások aránya 2012 és 2019 között 71%-kal csökkent, ami azt mutatja, hogy a coloradói fogyasztók nagy része ma már nem számít bűnözőnek. Emellett azonban enyhén, 3%-kal nőtt a kannabisz termesztése miatti előállítások száma, amit az magyarázhat, hogy a coloradói legalizáció maximum 6 tő növény termesztésére ad lehetőséget, de az ezt meghaladó mennyiség továbbra sem engedélyezett. Szintén a szabályozott piac eredménye, hogy a drogellenes háború rasszista gyakorlata is enyhült. A rendőri intézkedésekben némelyest javult a faji mutató, de 100 ezer főre vetítve még mindig kétszeres a feketék letartóztatási aránya a fehérekéhez képest. A legalizáció nagy vesztesei a szervezett bűnözői csoportok lettek. A felszabadult rendőri kapacitásoknak és a kifehérítés miatt láthatóvá válásnak köszönhetően 2017-ben négyszer annyi bűnözői csoportot számoltak fel, mint 2009-ben. Ezt követően, 2019-re visszaállt a 2009-es arány, ami azt sejteti, hogy egyre kevésbé éri meg kannabiszt teríteni a feketepiacon.

Közlekedési balesetek és befolyásoltság

Negatív fejlemény, hogy a szerhasználat melletti járművezetés aránya 120%-kal növekedett 2014 és 2020 között. Ebben a számban nem kizárólag azok a sofőrök szerepelnek, akik kannabiszt használtak, hanem azok, akiknek a vizeletéből legalább az egyik kimutatott anyag a THC. És itt rögtön két korlátozó tényezővel kell kalkulálnunk. Egyrészt a THC zsírban oldódó vegyületként akár hetekkel a fogyasztás után is kimutatható a vizeletben, tehát egyáltalán nem biztos, hogy a statisztikába került balesetek jó részében bármilyen szerepet játszott. Másrészt a jelentés szerzője megjegyzi, hogy Coloradóban a vizsgált időszakban szinte megduplázódott a drogtesztelést végző rendőrök száma, ami szintén hozzájárul a magasabb esetszám kimutatásához. Ráadásul, ha kizárólag a kannabiszra szűkítünk és az egyéb szereket fogyasztó járművezetőket kizárjuk, akkor az emelkedés jóval enyhébb: a 2014-es 6,3%-ról 2020-ban 8,7%-ra nőtt azoknak a balesetet okozó sofőröknek a száma, akiknél kizárólag kannabiszt, vagyis THC-t mutattak ki. További fontos adat, hogy nem nőtt azoknak a halálos baleseteknek az aránya, ahol a sofőrnél a teszt kannabiszfogyasztást igazolt. Megnégyszereződtek viszont azok a balesetek, amelyekben a vezetőnél alkoholt és kannabiszt együttesen mutattak ki.

Idősek legalizációja

A kimutatások alapján nőtt a kannabisz használata a felnőtt népesség körében. Míg 2014-ben a megkérdezettek 13,4%-a számolt be kannabisz használatáról, addig ez az arány 2019-re 19%-ra nőtt, ám az egyes korosztályokban jelentős az eltérés. A legnagyobb emelkedés a 65 év felettieknél volt tapasztalható; náluk megháromszorozódott a használat, amiben több tényező is szerepet játszhatott. Egyrészt ők azok, akik korábban kisebb eséllyel találkoztak kannabisszal és akiknél a tilalom, valamint a fogyasztáshoz kapcsolt negatív hatások visszatartó erőként szolgálhattak. Emellett az is valószínű, hogy sokakat a megbélyegzés tartott vissza az orvosi célú használattól, amit a legalizációban már nem tapasztaltak.

A legfontosabb eredmény, hogy nem nőtt a fiatalkorúak kannabiszhasználata, amit több felmérés is igazolt. A területen legelismertebb Healthy Kids Colorado Survey nem mutatott ki emelkedést a kamaszkori fogyasztásban. A 2019-es évben a coloradói tinédzserek 20,6%-a számolt be arról, hogy a megelőző 30 napban fogyasztott kannabiszt, ami megfelel az országos átlagnak. A National Survey on Drug Use and Health nem a legalizációt követően, hanem 2013-ban, a kannabisz boltok megnyitását megelőző évben mérte a kamaszkori használat csúcsát, ami azóta nagyjából a 2006-os szintre csökkent.

Bár a legnépszerűbb fogyasztási mód még mindig az elszívás, 2019-ben már a fogyasztók 43%-a számolt be kannabinoidokat tartalmazó ételek és italok fogyasztásáról, valamint 32% használt vaporizátort. Magas potenciájú koncentrátumokat a fogyasztók ötöde használt.

Kórházi kezelések

A kannabiszhasználatot követően kórházba kerülők száma a 2010-es évek elején, az orvosi kannabisz boltok virágzásának idején ugrott meg, de 2016 óta stagnál. A jelentés szerzője ugyanakkor megjegyzi, hogy a kórházi eseteket különösen nehéz nyomon követni, mivel az orvosi ágazat pont akkor változtatta meg a számlázási kódokat, amikor a rekreációs kannabisz üzletek megnyíltak Coloradóban. Ez azt jelenti, hogy nem lehet közvetlen összehasonlítást végezni a jelenlegi és a legalizálás előtti számok között. Lehetséges, hogy néhány kórházi kezelés, amelyet most kannabisszal kapcsolatosnak jelentenek, akkor nem lett volna az, és fordítva. Miközben az akut mérgezés miatti hívások száma megnőtt, addig a kannabiszfogyasztás miatti kezelésre felvettek száma csökkenést mutat. Míg 2012-ben 100.000 lakosra vetítve 222 főt vettek fel kezelésre, addig 2019-ben már csak 182-t.

Növekvő adóbevételek

Az emelkedés ezen a területen borítékolható volt, hiszen 2014-et megelőzően az államnak csupán a gyógyászati értékesítésből származott adóbevétele. A szabadidős célú forgalmazás első évében, 2014-ben az állam 67 millió dollár adóbevételre tett szert. Ez a szám azóta évről-évre növekszik, 2020-ban már 387 millió dollárra, ami hét év alatt 473%-os növekedést jelent. És ehhez vegyünk hozzá, hogy a szövetségi tilalom megnehezíti a kannabisz vállalkozások dolgát, hiszen a legtöbb államban nem lehetséges a bankszámlanyitás és a bankkártyás fizetés számukra. A sokak által remélt, országos legalizáció hatalmas löketet adna az adóbevételek további növekedésének.

Megosztom...