Ismerd fel a hímet

A kendernek is, mint sok más növénynek szüksége van virágzásra és magtermelésre, hogy sikeresen véghezvigye éves életciklusát. A marihuána kétlaki növény, mely vagy hím- vagy nőivarú virágokkal rendelkezik. Mindemellett hermafrodita, azaz egyben hím- és nővirágokkal rendelkezők is előfordulhatnak.

A természetben a kannabisz ősszel virágzik, a nyár hosszú, forró napjait követően. Az őszi hónapok hosszú éjszakái és rövid nappalai idézik elő a folyamatot. Általában a növények hím- (porzós) vagy nőivarúak (termős). A vegetatív növekedés negyedik hetét követően a kender hím vagy női elővirágokat termel.
Virágzáskor a növény növekedési szokásai és a kémiája megváltozik: a szárak megnyúlnak, a levéllemezek növekedése fokozatosan csökken, a kannabinoidok termelődése eleinte visszaesik, majd felerősödik, míg a virágzatok képződése kezdetben gyors, később lelassul. A növekedési szakaszok természetes változásakor szükséges a tápanyagokat is változtatni. A növények inkább a virágképződésre össz¬pontosítanak, mint a vegetatív növekedésre. Röviddel a virágzási szakasz előtt a termesztők jellemzően úgynevezett „super bloom” oldatra váltanak, mely kevesebb nitrogénnel, de több kálium- és foszfor-tartalommal bír.
Növényházakban, kültéren és beltéren a virágzás elősegíti, ha több sötétséget és kevesebb órányi fényt kap a növény. A kannabisznak szüksége van 12 óra megszakítatlan sötétségre, és 12 óra fényre ahhoz, hogy a virágzás jelei két héten belül láthatóvá váljanak. A magból termesztett kannabisz virágzásának ilyen módon történő előidézésekor a növény megmutatja női vagy hím nemét. Amikor a növény neme garantált, a hímek aratásra kerülhetnek, mielőtt még elejtik pollenjeiket, ám a hölgyeket tovább kell kényeztetnünk a nagyobb terméshozam érdekében. A fotoperiódus beállítását követően azt nem szabad felborítani. A változtatást a növények stresszként élik meg, melynek következtében megnő a hermafroditák kialakulásának esélye.
A virágzási szakaszban lévő növények vízfelvétele valamelyest kevesebb, mint a vegetatív szakaszban, de a megfelelő mennyiségű vízadagolás ilyenkor is fontos, hogy a növény továbbra is fenntartsa belső kémiai folyamatait, és képes legyen a gyantatermelésre. Ha visszatartjuk a vizet a növény stresszelése érdekében, azzal tulajdonképpen megakadályozzuk a növekedést, és lecsökkentjük a hozamot.
A nagyobb méretű levelek szintén szükségesek a növény egészsége érdekében, azokat őrültség levágni, főleg azzal a céllal, hogy több intenzív fényt juttassunk a kisebb gubóknak úgy, hogy ezzel a művelettel stresszeljük a növényt. Beltéren vagy növényházban, ahol a sötétség mértéke jól szabályozható, a kannabisz jellemzően hattól tíz hétig vagy akár hosszabb ideig is virágzik, ami rövid időnek számít. Az ágazatok csúcsainak megmetszése annak érdekében, hogy több gubó alakuljon ki, szétteríti a hormonokat, és szintén gátolja a növekedést. Csak olyan leveleket ésszerű levágni, amelyek legalább 50 vagy nagyobb százalékban károsodtak betegségek vagy kártevők miatt.

A Hím virágok

12/12 nappal/éjjel fotoperiódus beálltát követően egy vagy két héttel a nőivarú előtt érnek meg és virágoznak. Bár a hímeknek erre nincs feltétlenül szükségük ahhoz, hogy virágokat és polleneket termeljenek. A hímek képesek hosszú nappalok és rövid éjszakák alatt is virágozni, de általában szerényebb a virágképződésük. A kelyhek megjelenését követően a pollenek gyorsan termelődnek, és rövid idő alatt képesek szétterjedni, akár 24 órán belül. A probléma elkerülése érdekében ajánlatos a hímeket minél előbb eltávolítani a termesztőegységből.
A hímivarú virágok körülbelül 6 milliméter hosszúak és pasztell zöldessárga színűek, melyek először a növény csúcsánál jelennek meg. A pollenzsákok rövid tövisként fejlődnek, és fürtökben lógnak az ágazatok alján. A virágok fokozatosan jelennek meg és fejlődnek, egészen a növény aljáig. A 12 órás fotoperiódus beálltát követően 2–6 héten belül a véglegesen megérett virágzsákok megnyílnak, és pollent terítenek szét.
A hímivarú növények általában magasabbak, mint nőivarú társaik, vaskos szárral, szórványos ágazattal és kevesebb levéllel rendelkeznek. A természetben a szél és a gravitáció segítségével ekként nagyobb hatékonysággal száll alá a magasabb hímekről a pollen, hogy megtermékenyítse a befogadó nőivarúakat. Mivel egy hímivarú növény több nőivarút is képes megtermékenyíteni, kevesebb virágot termel, kisebb a THC-tartalma, és a kannabinoidszintje is alacsonyabb.
Amikor a hímek megtermékenyítik a nőstényeket, megállítják bennük a további THC-képződést, és elindítják a magtermelő folyamatot, ezért célszerű azonnal eltávolítani és megsemmisíteni a hímivarúakat, amint a nemükről megbizonyosodtunk. Gyakran előfordul, hogy koraérett pollenzsákok képződnek, melyek idejekorán megnyílhatnak. Ezek észrevétlenül megbújhatnak a lombozat alatt mindaddig, amíg már túl késő lesz őket likvidálni.

A Nőivarúak

jelentős mennyiségű, potens gyantaképződését és masszív virághozamát díjazzuk. Az ideális nőivarú növény zömök, bokros növekedéssel bír, és tömör lombozattal, az ágazatok egymáshoz közel helyezkednek el a száron. A legtöbb fajta esetében a női virágok első jelei 1-3 héten belül válnak láthatóvá, a 12 órás fotoperiódus beállítását követően.
Eleinte a nőivarú virágok a csúcsrügyhöz közel jelennek meg, és fokozatosan fejlődnek az alsó ágazatok irányába, lefelé haladva. A virágok két kisebb, 6–12 milliméterig terjedő borzas, fehér szőröket növesztenek, melyeket bibéknek nevezünk, és „V” alakú formát öltenek. A bibék alul egy ovulához kapcsolódnak, melyet egy világoszöld gubó tartalmaz. Ez a kehely. A bibékkel teli kelyhek sűrű fürtöket vagy gubókat formálnak a szárak mentén. Az első 4-5 hétben gyorsan fejlődik a kehely tömege, ezután azonban a növekedésük lelassul. Az utolsó két-három hétben duzzad és telik meg a gubó az aratnivalóval. A tiszta Sativák, beleértve a Thai fajtákat, akár 4 hónapon át vagy hosszabb ideig is virágozhatnak. Amikor a nőivarú virágzás a zenitjén áll, a bibék duzzadnak és duzzadnak. Hamarosan elváltozik a színük, legtöbb esetben fehérről borostyánsárgára, végül pirosasbarnára.

A Sinsemilla

két spanyol szóból ered: „sin”, azaz nélkül, és „semilla”, azaz mag. Amikor sinsemillákról beszélünk, olyan nőivarú kannabisz csúcsokat értünk alatta, melyeket nem termékenyítettek meg a hímek pollenjei. A nagyon elismert sinsemilla-gubók a legpotensebb részei bármely fajtának, és – úgymint virág/gubó tekintetben – arányosan magas THC-tartalommal is bírnak, ami tisztán füstölhető, mag nélküli csemege. A megtermékenyítetlen nő­ivarú növények folyamatosan virágoznak, amíg kehely- és gyantatermelődésük eléri a csúcsot, körülbelül 6-10 héten át a 12/12 órás stádiumtól számítva. Ebben az időszakban a kelyhek fejlődnek, és a szár mentén megduzzadnak, nagyobb hozamú és magasabb minőségű gubókat termelnek, mint a beporzott, magos virágok.
Bármilyen nőivarú marihuánát sinsemillává alakíthatunk, ha a nemek megállapítását követően azonnal leszedjük a hím növényeket. A hímek eltávolításával gyakorlatilag garantáljuk, hogy a pollen ne termékenyítse meg a pozsgás női bibéket. A megoldás kulcsa, hogy időben felismerjük a hímeket, és azonnal cselekedjünk a sikeres virágzás érdekében!

Megosztom...