Izraeli vidám süti, receptre

Nemsokára izraeli patikákban is lehet majd füvet kapni. A helyi egészségügyi miniszter új rendelete ugyanis az eddigieknél több orvosnak biztosítana lehetőséget arra, hogy ezt a természetes fájdalomcsillapítót írja fel betegének, sőt a termesztést is szélesebb kör számára engedélyezné.

A The Times of Israel cikke szerint az orvosi marihuána termesztését és terjesztését is szigorú feltételekhez fogják kötni. A reform célja, hogy új alapokra helyezze a gyógyászati felhasználásra szánt kannabisz felírásának és kiváltásának rendszerét. A pacientúrát a korábbiaknál szigorúbban fogják szűrni, a ténylegesen rászorulók azonban gyorsabban, egyszerűbben fognak hozzájutni a gyógyszerükhöz. „Senki sem gondolhatja komolyan, hogy az az illegális droghasználat elleni harc leghatékonyabb módja, ha az egészségügyileg rászorultak jogait korlátozzuk” – nyilatkozta Yaakov Litzman izraeli egészségügyi miniszter.

A parlament ugyan még nem adta rá áldását, a képviselők többsége azonban szinte biztosan meg fogja szavazni az előterjesztést. A hatályos rendszerben a betegeknek heteket, hónapokat kell várniuk, hogy végre kézhez kapják a vényüket. Ennek az az oka, hogy jelenleg csak 36 megfelelő szakképzettséggel rendelkező orvos írhat fel receptre kannabiszt. Ám ez hamarosan megváltozik, mivel Litzman jelentősen ki kívánja terjeszteni a jogosultak körét.

Ezzel párhuzamosan minden, a törvényben előírt feltételeknek eleget tevő patika tarthatna orvosi marihuánát – virágot, jointot, kekszet és különféle kivonatokat –, míg eddig csupán nyolc kertésznek volt engedélye arra, hogy kijelölt csatornákon keresztül értékesítse a termést.

A módosítással lehetővé válik, hogy a törvényileg előírt engedélyek birtokában gyakorlatilag bárki füvet termeszthessen. A szabályok lazulásával nemcsak a külföldi kertészek jutnak újabb értékesítési lehetőséghez, de az Izraelben termesztett kannabisz is megjelenhet majd a nemzetközi piacon.

Megosztom...