Jamaicai gandzsaturizmus

Rummal-fűvel folyó Kánaán

Európa mediterrán országaiban bevett program a bortúra, a híres szőlő-ültetvények látogatása csakúgy, mint Skóciában a nagy nevű malátawhisky-lepárló üzemek felkeresése, hogy az ember az eredeti helyszínen kortyolhasson kedvenc italából. Jamaicában azonban más típusú ínyencekre szabták a turizmust.

Az Appletonba látogató persze könnyen beleszaladhat egy kiadós rumtúrába, ám aki jobban érdeklődik az olyan kultikus helyszínek iránt, mint Bob Marley szülővárosa, Nine Mile vagy a gandzsájáról ismert Negril, az nagyobb eséllyel találhatja magát egy gájdolt kenderkiránduláson. Az elterjedt vélekedéssel szemben Jamaica aránylag konzervatív és vallásos ország, ahol a marihuána tiltott, így a fűtúrák hivatalosan nem engedélyezettek, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy bőven akadnak érdeklődők és szolgáltatók is. A Nine Milébe zarándoklók könnyűszerrel találnak helyi erőt, aki készséggel mutat nekik néhány rejtett kannabiszültetvényt, köztük természetesen Bob Marley kedvencét, az eredeti Sinsemillát vagy a másik nagy legendát, a Purple Skunkot. És minthogy a puding próbája az evés, a kóstoló ennek a túrának is elmaradhatatlan része. Sok észak-amerikai utazó elismeri, hogy odahaza bármikor talál sokkal potensebb fajtákat, de a Bob Marleyt inspiráló fajták fogyasztása Jamaica hegyei között olyan egyedi élményt nyújt, ami felejthetetlenné teszi az utazást. Nem csoda, hogy számos jamaicai véli úgy, hogy ezt a vonzerőt jobban ki lehetne aknázni, többek között a fűtörvények enyhítésével. A dekriminalizációval kapcsolatban Jamaica igazságügyi minisztere nemrég úgy fogalmazott, hogy megvizsgálják a környező országok eredményeit, aztán meglátják, merre tovább.

Az országban működő Ganja Law Reform Coalition szervezet erre rögtön ráharapott, és a folyamat meggyorsítása érdekében nemzetközi konferenciát szervezett szeptemberben Kingstonba, hogy vitát kezdeményezzen a kannabisz legális szabályozásának lehetőségéről. Hiszen akármennyire is tiltja a törvény, a fűturizmus háborítatlanul működik, ám a bevétel így nem a súlyos anyagi gondokkal küzdő országot gyarapítja. Az egyik „utazási iroda” például a következő kendőzetlen üzenettel reklámozza szolgáltatását: „Miután elszívtunk közösen egy spanglit, és megismerkedtünk, a legjobb jamaicai gandzsatúrára viszünk, ahol annyi füvet szívhatsz és ehetsz, hogy a végén személyesen Bob Marleyhoz fogsz beszélni.”

Megosztom...