Kanada a dekriminalizáció útján

Vancouver utcáin az utóbbi időkben fellángoltak a harcok, melyek többnyire a drogkereskedelemben érintett szervezett bűnözői körök számlájára írhatók. Ennek apropóján a liberális párt egyik politikusa a kannabiszfogyasztás és -termesztés dekriminalizációja mellett foglalt állást.

Keith Martin úgy látja, hogy a világon mindenhol az Egyesült Államokból származó, elhibázott drogpolitika a felelős a szervezett bűnözés megerősödéséért, ezért a személyes fogyasztás dekriminalizálását sürgeti. Példaként a NAOMI nevű fenntartó programot hozza fel, amelyben az orvosok írják fel a függőknek a heroint, így nem kell kapcsolatba kerülniük a bűnözőkkel és segítséget is kapnak a függőségükből való kilábalásukra. Martin szerint a kevésbé veszélyes fű csekély mennyiségű birtoklását (30g alatt!) és két tő palánta nevelgetését a hosszas bírósági procedúra helyett enyhe bírsággal kéne büntetni, ezzel is érzékeltetve, hogy a termesztés személyes használatra közel sem akkora vétek, mint a kapcsolatépítés a szervezett bűnözőkkel. Az így felszabadult pénzt pedig prevencióba és függőket kezelő programokba lehetne forgatni. Ezzel párhuzamosan a drogkereskedők bevétele is csökken és a csempészés is szép lassan értelmét veszti. A kecske is jóllakik és zöldség is marad!

Érdemes beleolvasni a kommentekbe. Rögtön a második méltató hozzászólás után egy LEAP tag üzeni a politikusnak, hogy ne a marihuána dekriminalizálása, hanem az összes drog legalizálása mellett érveljen 🙂
Ha furcsának hat a javaslat, olvasd el a LEAP elnökével, Jack Cole-lal készített interjúnkat, amiben részletesen kifejti a szervezet álláspontját!

Megosztom...