Kannabisz a konyhában

A kender mint élelmiszer

A lassan egy évszázada tartó kannabiszlejárató kampány magával sodorta a nem pszichoaktív rokont, a hasznos kendert is. Részben az egészségtudatos étkezésnek köszönhető, hogy a kender már nemcsak rekreációs szerként, hanem hasznos tápanyagforrásként is megjelenik a köztudatban. De milyen kedvező egészségügyi hatásai vannak valójában a kender ételként történő fogyasztásának?

A kendermag kedvező biológiai összetétele és jótékony egészségügyi hatása alkalmassá teszi, hogy minden háztartásban helyet kapjon. Fontos külön kiemelni a vegetáriánus konyhában betölthető szerepét, hiszen a hús mellőzésével az egyik fő nehézség a fehérjében gazdag étrend összeállítása. A kendermag kivételes fehérjeforrás, így a szójaérzékenyek számára is alternatívát nyújt. Három kanál kendermag 11 gramm fehérjét tartalmaz, ami egy felnőtt ember napi fehérjeszükségletének negyedét-ötödét fedezi. Ezenfelül a kendermag magas rosttartalommal rendelkezik, E-vitamint és nyomelemeket – magnéziumot, káliumot és vasat – tartalmaz, valamint megtalálható benne mind a 9 esszenciális aminosav. Szintén gazdag omega zsírsavakban, kiegyensúlyozott 1:3 arányban tartalmaz omega-6 és ómega-3 zsírsavat, melyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Ráadásul a kendermag az omega-6 zsírsavat a legkedvezőbb formában, gamma-linolénsavként (GLA) tartalmazza, amely nem csak a gyulladáscsökkentő hormonok fő építőköve, de segíti az egészséges anyagcserét, hozzájárul a haj, a körmök és a bőr egészségéhez, és csökkenti az LDL-koleszterin szintjét. Kiváló esszenciális zsírsavforrásként jól alkalmazható a degeneratív megbetegedések ellen, amelyekben az oxigén hiánya jellemző. A kendermag kedvező összetételének köszönhetően a létfontosságú szervek és szövetek több oxigénhez jutnak, ezért hasznos lehet szív- és érrendszeri betegségekben, továbbá cukorbetegség, sclerosis multiplex (SM), az immunrendszer csökkent működése, ízületi gyulladás és fájdalmak, lassú sebgyógyulás, a belső elválasztású mirigyek működési rendellenességei és a nemzőképesség csökkenése esetén. Továbbá jó szolgálatot tesz a fogyókúrázóknak is, mert a gyomor falát különleges olajréteggel vonja be, így jelentősen csökkenti az éhségérzetet. A kendermaggal úgy lehet fogyni, hogy közben a szervezet semmilyen szükséges tápanyagból nem szenved hiányt. Már csak az a kérdés, hogy milyen formában fogyasszuk.

Kendermag és kenderliszt

Az első és legkézenfekvőbb lehetőség magának a kendermagnak az elfogyasztása, aminek számos módja létezik. A nyers, hántolatlan kendermagot nehéz elrágni, ezért ebben a formában darálva, turmixokban fogyaszthatjuk, hántolva pedig a napraforgómaghoz hasonlóan akár önmagában is. Sokoldalú felhasználhatósága miatt a legelterjedtebb a pirított kendermag, melyet önmagában, joghurtokban, salátákban vagy bármilyen ételhez párosítva ehetünk, a mag minden jótékony hatását élvezve. A kendermag igen magas, mintegy 30%-os olajtartalommal bír, melyet ha kivonunk, sűrű masszát kapunk. Ezt megőrölve tömény kenderliszthez jutunk, ami önmagában túl sűrű a sütéshez, azonban más lisztekkel kombinálva már egy lágyabb, enyhén diós-mogyorós ízű keveréket ad, mely páratlan tápértékkel bír. A sütéshez alkalmas liszt keveréséhez 1/5 rész tiszta kenderliszt és 4/5 rész búza-, árpa- vagy egyéb liszt adagolása ajánlott. Az ezzel készített kenyér vagy sütemény rostokban gazdag lesz, és tartalmazni fogja a kendermagból származó omega zsírsavakat, vitaminokat, nyomelemeket és a könnyen emészthető fehérjéket. A kenderliszt fogyasztható alternatívát nyújt a glutén- és a lisztérzékenyek számára, de bátran ehetik a mogyoró- és a cukorallergiások is, hiszen ismert allergén hatása nincsen.

Kenderolaj

A kenderolajat, más néven kendermag-olajat a magok sajtolásával állítják elő. A hidegen sajtolt, finomítatlan kenderolaj a világostól a sötétzöld színig terjed, és dióra emlékeztető aromával rendelkezik. Minél sötétebb az olaj színe, annál intenzívebben fedezhető fel benne a kenderes ízvilág. A kenderolaj nem összekeverendő a hasisolajjal, amelyet a kannabisz virágából állítanak elő, és magas arányban tartalmaz THC-t és egyéb kannabinoidokat, melyeknek köszönhetően kiemelkedően magas gyógyászati potenciállal rendelkezik. A finomított kendermagolaj tiszta és színtelen, íze is alig érezhető. A finomítási eljárásból fakadóan hiányoznak belőle mindazok a természetes vitaminok és antioxidánsok, amelyek a finomítatlan kendermagolajban megtalálhatóak, ezért jellemzően nem élelmiszer-ipari céllal használják fel. Elsősorban testápolási termékekben alkalmazzák, de az ipari kendernek jelentős szerepe van a kenőanyag-, festék-, tinta-, üzemanyag- és műanyaggyártásban is. A finomítatlan kendermagolajat olyan kannabiszfajtákból állítják elő, amelyek nem tartalmaznak jelentős mennyiségű THC-t. Az előállítási folyamat során a magokat megtisztítják, ezt követően sajtolják ki belőlük az olajat. Maga a kendermag ugyan nem tartalmaz THC-t, az elkészült kenderolajban nyomokban mégis előfordulhat, megeshet ugyanis, hogy a gyártás során egyes növényi részek elhanyagolható mennyiségben a mag felületéhez tapadnak, így ezek is a késztermék részévé válnak. A kendermag tömegének 30-35%-át fogyasztható olaj teszi ki, melynek körülbelül 80%-át esszenciális zsírsavak alkotják. Már egy evőkanál (körülbelül 15 ml) kendermagolaj képes fedezni egy felnőtt ember napi esszenciális zsírsavszükségletének egészét. Ráadásul – ellentétben például a lenmagolajjal – folyamatosan, napi rendszerességgel fogyasztható anélkül, hogy fennállna annak veszélye, hogy a szervezetben az esszenciális zsírsavak hiánya vagy egyensúlytalansága alakulhat ki. Hasonlóan más növényi olajokhoz, a kendermagolaj energiatartalma 9 kcal/g. Telített zsírsavtartalma más étkezési olajokhoz képest alacsony. A magas telítetlen zsírsavtartalmú olajak, különösen a gyenge minőségűek spontán oxidálódhatnak, és amennyiben nem helyesen (vagyis nem hűvös, sötét helyen, lehetőleg üvegben) tárolják őket, viszonylag rövid idő alatt avasodásnak indulhatnak. A kendermagolajat hosszabb tárolási szándékunk esetén le is fagyaszthatjuk. A jó minőségű olajokhoz még tartósítószerek (antioxidánsok) alkalmazása sem szükséges, amennyiben, mint már említettük, helyesen tároljuk őket. A kendermagolaj hőtűrő képessége viszonylag alacsony, emiatt sütéshez nem alkalmas, elsősorban salátákhoz lehet használni. És még egy jó hír a bőrbetegségekben szenvedőknek, hogy a kendermagolaj bizonyítottan enyhíti az ekcéma tüneteit.

Megosztom...