Kannabisz és nők

Még mindig tabu erről beszélni?

A kannabiszt napjainkban már rengetegen használják akár napi rendszerességgel is, a fogyasztását övező tabu jelleg pedig lassan eltűnni látszik. A különböző országok sorra engedélyeztetik törvényileg a kannabiszhasználatot, így egyre mélyebb szinteken lehet vizsgálni a témát.Most viszont beszéljünk egy kicsit arról a homályról, ami a nők marihuána fogyasztását övezi. Az elmúlt évtizedben elkezdett megszűnni az a nemi stigma, ami jellemző a kannabiszkultúrára, hisz bár annak ellenére, hogy például a popkultúra füves ikonjai mind férfiak voltak – mint például Bob Marley, Cheech és Chong vagy Snoop Dogg – a nők is ugyanúgy részesei voltak a növény adta hatásoknak, csak erről a társadalmi bírálatok miatt sokáig nem beszéltek nyíltan. A legalizáció-hullámmal együtt egyre több nő adott hangot véleményének és szokásainak, és osztotta meg történetét.

A torontoi Carol Francey például 1966-ban, tizenhét évesen szívott először és nemrégen bekövetkezett haláláig nem is hagyott fel a marihuána használattal. Azonban élete nagy részében titokban kellett tartania ezt a szokását, adódva a kannabiszhasználatot övező előítéletből. Carol egy füvező édesanya volt, aki általános iskolai tanárként dolgozott, így több szempontból is erősen elítélték volna őt a növény fogyasztása miatt. Carol egész életében használta a kannabiszt rekreációs és gyógyászati célból, de vajon mi a jelenlegi társadalmi norma? Elfogadott az manapság, ha egy nő, egy édesanya füvet szív?

Carol Francey

Gyakran hallani olyan édesanyáról, aki a gyermek lefektetése után 1-2 pohár borral oldja fel a napi feszültségét, de mi a különbség és miért van jobban elítélve társadalmilag, ha ezt egy kis fűvel váltja ki? Vajon felelőtlenebb-e az a szülő, aki gyermekével egy fedél alatt alkohol helyett kannabiszt fogyaszt? Ismervén az alkohol családon belüli erőszakban betöltött kiemelkedő szerepét és a kannabisz relatív alacsony kockázatát e téren, a szmóker szülők megbélyegzése kapcsán azt is érdemes átgondolnunk, vajon megfelelően viszonyulunk-e a szülők mértékletesnek mondott alkoholfogyasztásához. Gondoljunk csak bele: ha minden részeges, családverő apuka a poharat pipára cserélné, az otthoni erőszak mennyisége a töredékére esne!

Na de térjünk vissza az édesanyákra. 2018 körül indult el egy amerikai mozgalom amely először kezdte el összegyűjteni és közösséggé kovácsolni a füvet fogyasztó anyukákat, azóta pedig számtalan ilyen csoport alakult meg, ahol nyíltan tudnak beszélgetni és tanácsot adni egymásnak a kannabiszos anyukák. Egy ilyen csoport tagja Latrese Thomas is, egy amerikai háromgyermekes édesanya, aki szerint ugyanúgy össze lehet egyeztetni a fűfogyasztást a gyermekneveléssel, mint amikor valaki bort iszik esténként. Egy hosszú nap után a 3 gyerekkel – főleg a pandémia közben – mikor mindhárman elaludtak este, Latrese általában engedett egy kád vizet, szórt bele egy kis kannabisztartalmú fürdősót és beült a vízbe a vaporizerével. Azt is elmondta, hogy a fű segít neki kezelni a szorongását, mint édesanya.

Latrese Thomas

A kannabiszos anyukák közössége arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a legnagyobb tévhit az édesanyák fűfogyasztásával kapcsolatban az, hogy azért szívnak, hogy beálljanak. Egyrészt a füvet már számtalan formában lehet használni – különböző üdítők, ételek, kozmetikumok, teák is nagyon népszerűek a kannabiszt fogyasztó édesanyák körében, tehát nem szabad összekapcsolni feltétlenül a fűfogyasztást a szívással. Másrészt pedig nem szabad elmenni a növény jótékony élettani hatásai mellett sem, például az édesanyák számára nem egy utolsó szempont lehet a menstruációs görcsöket oldó természetes fájdalomcsillapító, vagy a kannabisz stresszoldó tulajdonsága sem.

Barinder Rasode, szintén három gyermekes anyuka szerint a fű nem csak a saját szorongásának feloldásában volt hasznos, de sokkal türelmesebb szülővé is tette. Ő például az úgynevezett microdosing híve, kis mennyiségben fogyaszt kannabiszt. Ezáltal kicsit át tudja alakítani a nézeteit bizonyos dolgokban, így a gondolatai, feladatai lelassulnak az agyában és jobban tud fókuszálni, könnyebben meg tudja élni a jelent, és kreatívabban tud gyermekeivel foglalkozni.

Fontos viszont azzal a kérdéssel is foglalkozni, hogy az otthon édesanyját füvezni látó gyermeket milyen módon befolyásolja ez az élmény. Azok a gyerekek, akik észlelik, hogy szüleik rendszeresen italoznak, kétszer akkora eséllyel fognak hódolni a nagyivászat szenvedélyének, mint kortársaik. Hasonló felmérést a kannabisszal kapcsolatban egyelőre nem ismerünk, de méltán feltételezhetjük, hogy szintén rendszeresen a gyerek orra alá füstölve elérhető, hogy a kelleténél korábban keltse fel érdeklődését, márpedig a kora tinédzser kori füvezés jelentős kockázatokkal bír. A The Guardian megkérdezett pár szmóker szülőt a témában, két édesanya így vélekedett erről:

„Csak akkor gyújtunk rá egy jointra a férjemmel a szabadban, amikor a gyerekek már lefeküdtek, és soha nem is szívom szét magam túlságosan. Ha a szülők a gyerekük közelében elüldögélve bátran fogyaszthatnak sört vagy bort, akkor a jointot sem kéne másképp megítélni.” – Merry, London

„Nem szoktam szívni a lányom közelében, hanem elvonulok a ház felső szinti szobájába, megfelelő távolságba tőle. Türelmesebbé tesz, kevésbé leszek ingerlékeny. Ha napközben szívok kannabiszt, akkor csökken az aktivitásom, és nem játszom annyit vele, mint egyébként, úgyhogy inkább estékre tartogatom.” – Tannis, Halifax

Na de mi a helyzet a terhesség alatt fogyasztott kannabisszal? A tudomány még nem rendelkezik teljesen pontos adatokkal arról, hogy milyen hosszútávú hatásai vannak annak, ha egy gyermek édesanyja a terhesség időszaka alatt marihuánát fogyaszt rendszeresen, de több tanulmány is foglalkozik már a témával.

A Washingtoni Egyetem Moms + Marijuana nevű kutatása nyomon követi a nők kannabiszhasználatát a terhesség első trimeszterétől a baba születéséig. A kismamák általában heti kétszer fogyasztanak füvet, leginkább a reggeli hányinger csillapítására.
A szülést követően 6 hónappal megvizsgálják a csecsemők agyát, hogy azonosítani tudják a kannabisz lehetséges hatásait, ideérte a motoros és kognitív fejlődést, illetve a szervezet egészségi állapotát, és a társas viselkedést.

Egy másik tanulmány szerint a terhesség alatt a napi rendeszerességű kannabiszhasználat növelheti az alacsony születési súly, a fertőzésekkel szembeni alacsony ellenállás és a csökkent oxigénszint kockázatát, de más rendellenességet nem véltek felfedezni.

Dr. Natalia Kleinhans, az UW Medicine radiológusa kiemelte, hogy a reggeli hányingerre használható gyógyszerek egy részét annak elennére is alkalmazzák a valóságban, hogy azokat várandós nőkön tesztelték volna először, miközben a kannabisz a negatív híre miatt egyelőre sajnos szóba sem jöhet hasonló kezelésekben.

A világnak, az emberek elfogadóképességének, és a tudománynak is még rengeteget kell fejlődnie a kannabisz vonatkozásában, de az biztos, hogy elindult a társadalom egy új, nyitottabb úton, ahol már megtörténhet olyan, hogy egy édesanya a gyermek elaltatása után elszív egy jointot kikapcsolódásképpen. A legalizációhullámok, a kannabiszos közösségek kialakulása, az erről szóló kutatások és diskurzusok, mind mind előresegítik a téma kiforrását és elfogadását. A szülők fűfogyasztásának legfontosabb aspektusa a mérték, mert egyensúlyba lehet hozni a kannabiszfogyasztást a szülői szereppel, de fontos, hogy ez tudatosan és felelősségteljesen történjen.

Megosztom...