Kannabisz magyar betegeknek

Kiadvány az orvosi igénylés menetéről

Mindenkinek joga van az egészségi állapota által indokolt egészségügyi ellátáshoz, és a legeredményesebb terápiát esetenként a kannabisz nyújtja. Ezt nem a hippik mondják, hanem a modern tudományos eredmények. E jog érvényesülése érdekében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítséget ajánl azon betegeknek, akik alapjogukkal élve betegségük tüneteit kannabisszal vagy annak hatóanyagaiból álló készítményekkel szeretnék csillapítani.

A dolog szépséghibája, hogy kis hazánkban jelenleg nincs törzskönyvezett THC-tartalmú gyógyszer, és a holland gyógyászati kannabisz beszerzését többéves huzavona szokta megelőzni. Mit tehet ilyenkor egy jogvédő szervezet? A TASZ álláspontja szerint változást csak tevékeny akcióktól lehet várni, ezért a szervezet a jogi lehetőségeket megvizsgálva és a speciális gyógyszerigényléseket intéző Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) egyeztetve egy kiadványban összegezte az igényléssel kapcsolatos főbb tudnivalókat. A helyzet alapos elemzését követően kijelenthető, hogy az igénylés egyáltalán nem reménytelen, de a sikerhez számos feltételnek kell teljesülnie. Két dologra mindenképpen szükség van:

  • a) egy olyan, jól körülhatárolható betegség diagnózisára, melynek esetében a kannabisz gyógyhatása bizonyított, valamint
  • b) egy olyan kezelőorvos hozzájárulására, aki az igénylés során megindokolja, hogy az addig alkalmazott hagyományos terápiák nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért érdemes lehet a kannabisszal folytatott terápiákat igénybe venni.

Tapasztalataink szerint az utóbbi pont megvalósulása komoly nehézségekbe ütközik, hiszen a hazai orvostársadalom kevéssé nyitott a tudomány friss eredményein alapuló terápiák jóváhagyására, és ők is elsősorban a kábítószert látják a kannabiszban. A TASZ 2016 tavaszán egy tanulmányban gyűjtötte össze a kannabisz gyógyászatilag előnyös hatásaira vonatkozó tudományos bizonyítékokat és az egészségügyi célú szabályozási formákat. A „Kannabisz mint gyógyszer: tudományos bizonyítékok” című tanulmány online lapozható formában is elérhető a szervezet publikációs oldalán. A TASZ a véleményformálás érdekében orvosok között is terjeszti a kiadványt, és a betegeket arra buzdítja, hogy igénylési szándék esetén juttassák el azt a kezelőorvosukhoz.

Betegségek és készítmények

„Jól körülhatárolható” – így fogalmaztunk fentebb azon betegségek köréről, amelyek esetében kannabisz, illetve a fő hatóanyagait, a kannabinoidokat (THC és CBD) tartalmazó gyógyszerek igényelhetők. Fő feltétel, hogy a modern tudomány által igazolt legyen, a kannabisz és hatóanyagai eredményes alternatívát kínálhatnak a hagyományos, gyakran súlyos mellékhatásokat produkáló terápiákkal szemben. Európa-szerte már körülbelül tizenöt országban alkalmazhatók a kannabisz hatóanyagait tartalmazó készítmények, és évről évre nő azoknak az országoknak a száma, melyekben egészségügyi célból hozzáférhető a kannabisz virágzata (a köznyelvben marihuána), vagy az ebből előállított kannabiszolaj. Fontos megjegyezni, hogy jelenleg a kannabiszt és hatóanyagait tartalmazó készítmények nem gyógyítják a betegségeket, hanem a tüneteiket enyhítik, ritkábban teljesen megszüntetik.

A legkomolyabb bizonyítékok az

  • étvágytalanság és a hányinger
  • a HIV/AIDS betegséget és a kemoterápiát kísérő tünetek
  • a krónikus fájdalmak
  • a sclerosis multiplex (SM)
  • az epilepszia
  • a Crohn-betegség
  • a Tourette-szindróma és
  • a zöldhályog (glaukóma) kezelésében állnak rendelkezésre.

Bár a lista kiterjedt és a jövőbeni kutatások eredményeként várhatóan tovább fog bővülni, van egy bökkenő: jelenleg csak két betegség, illetve tünetegyüttes kezelésére érhető el Európában törzskönyvezett készítmény. Az egyik gyógyszer, a szintetikus THC-t tartalmazó Marinol a kemoterápiát kísérő tünetek – étvágytalanság, szédülés, hányás – enyhítésére igényelhető. A másik a Sativex, egy THC-t és CBD-t egyenlő arányban tartalmazó spray, amit a sclerosis multiplexszel járó tünetek enyhítésére lehet használni. Az elérhető kannabinoid tartalmú gyógyszerek köre a következő években eggyel bizonyosan nőni fog, mégpedig a csak CBD-t tartalmazó, Epidiolex nevű készítménnyel, melyet az epilepszia kezelésére lehet majd alkalmazni. A készítmény még a klinikai tesztelés fázisában van, elméleti lehetőség van az igénylésére, jelenleg sokkal egyszerűbbnek tűnik az egyéb CBD-olajok beszerzése és használata. A CBD Magyarországon nem szerepel a tiltott szerek listáján, így a tömegszázalékos arányban maximum 0,2% THC-t tartalmazó CBD-olajok tartása és használata nem ütközik törvénybe.

A kérelmezés menete

A fent felsorolt további betegségek esetében nincs olyan specifikus gyógyszer, valamint készítmény, amit igényelni lehetne. A betegek kezelőorvosainak ezen esetekben a holland Gyógyászati Kannabisz Hivatalhoz (OMC) lehet fordulniuk, hogy rajtuk keresztül igényelhessék a Bedrocan nevű cég gyógyászati kannabiszfajtáinak valamelyikét. Más országok gyakorlatából az látszik, hogy az igénylés ezen útjának kitaposása évekbe kerülhet, az utcai kannabiszhoz képest meglehetősen drága, és több állam egyszerűen megtagadja, hogy betegei gyógyászati kannabisszal gyógyuljanak. Jelenlegi ismereteink szerint Magyarországról még nem érkezett kérelem sem Marinol és Sativex, sem pedig az OMC által értékesített gyógyászati kannabisz igénylésére, így egyelőre nem tudunk beszámolni az igénylést követő pontos részletekről. Az OGYÉI tájékoztatása alapján a törzskönyvezett gyógyszerek orvosi receptre történő beszerzésének nincs akadálya, és ha a kérelem pozitív elbírálásban részesül, a beteg rövid időn belül, akár TB-támogatással hozzájuthat a készítményekhez. A TASZ célja első körben, hogy ezek az igénylések olajozottá váljanak, ezáltal később a többi beteg számára alkalmazható gyógyászati kannabisz is könnyebben lesz elérhető.

Az igénylés pontos menete, az orvos által kitöltendő formanyomtatványok listája a jogvédők kiadványában olvasható, mely szervezet honlapján elérhető. A TASZ segítséget nyújt az igénylés benyújtásában, várja a kannabiszgyógyszereket igénylő betegek beszámolóit, illetve jogsegélyt kínál azoknak, akiket gyógyászati célú kannabisz használata miatt sérelem ér.

Megosztom...