Kék-tény

Korábban többször ostoroztuk a Kékfényt, az ország legnépszerűbb bűnügyi magazinműsorát, amiért a legképtelenebb állításokkal rukkolt elő a drogfogyasztókkal kapcsolatban. Többünkben mély nyomokat hagyott az a műsor, amelyben a füvesek nyakába akarták varrni a kezelhetetlen agressziót és a drogok hatását a poszttraumás állapothoz hasonlították.
Legnagyobb meglepetésünkre a Kékfény december 21-i, a cseh dekriminalizáicóval foglalkozó adásában felhagyott azzal, hogy a spanglisokat állítsa be a legveszedelmesebb közellenségnek, inkább a tényszerű tájékoztatásra helyezte a hangsúlyt. Ha már a műsor szerkesztői vették a fáradtságot és végre egy helytálló riportot raktak össze a témában, úgy illik, hogy a korábbi bakijaik után ez is helyet kapjon a CK hasábjain.

A fordulat végrehajtásához a Kékfény első körben a megszokott rutinján változtatott és nem a kékkabátosoknál, hanem a TASZ drogpolitikai programvezetőjénél érdeklődött a csehországi változásokról. És hogy-hogy nem, a riportban később megszólaló rendőrök és igazságügyisek is egyetértettek vele abban, hogy a szigorú drogpolitika nem csökkenti a használók számát.
Mikor hallhattunk korábban a Kékfényben olyan megállapítást egy rendőr szájából, hogy: „a nyomozások szempontjából nincs jelentősége, hogy a fogyasztó ellen büntetőeljárás vagy csak szabálysértési indult”? Alighanem soha. Ezért is érdemes mindenkinek megnézni a Kékfény e rendhagyó riportját!

Megosztom...