Kendertörténelmi hét az USA-ban

Harmadik alkalommal rendezik meg a „Hemp History Week”, azaz Kendertörténelmi Hét néven futó eseménysorozatot az USA mind az 50 államában. A június 4-ével induló, több mint 800 programot magába foglaló ismeretterjesztő kampányt a Vote Hemp (Szavazz a Kenderre) és a The Hemp Industries Association (Kenderipari Egyesület) szervezi, azzal a céllal, hogy újra engedélyezetté és népszerűvé tegye az ipari kender termesztését.

A szervezésbe sok lelkes önkéntes szervezet is becsatlakozott, ezzel tovább növelve a programok számát és az események változatosságát. Az alább megtekinthető promóciós videó egyértelművé teszi, hogy a Kendertörténelmi Hét nem a marihuánáról, hanem a több ezernyi termék alapját képző megújuló forrásunkról, az ipari- vagy hasznos kenderről szól, mely egyaránt hasznosítható az élelmiszeriparban, a testápolásban, a ruházati termékekben, az autóiparban, az építészetben, de alapanyaga lehet a textileknek és a papírnak is.  A 2012-es kampány szlogenje is sokatmondó:

Kendert az Egészséges Jövőért:
Egészséges Életmód, Egészséges Gazdaság, Egészséges Bolygó

Eric Steenstra, az esemény egyik szervezője és a Vote Hemp elnöke elmondta, hogy ahogy egyre több amerikai polgár ismeri fel a kender egészségügyi előnyeit és környezetbarát tulajdonságait, egyre vonzóbbá válik a kendertermesztés, mint egykor hagyományos szakma újraélesztése, valamint a kender egyéb hasznosításának lehetőségei, ami számtalan új munkahelyet teremthet. Mindez pedig hozzájárul az egészségesebb életmód elterjedéséhez, az erős gazdaság és a fenntartható világ megteremtéséhez.

A Kendertörténelmi hét másik fontos célja az üzenet terjesztése, hogy meg kell változtatni a kendertermesztésre irányuló szövetségi politikát és a realitásokból kiindulva munkalehetőséget kell biztosítani az amerikai farmereknek és élhető jövőt az egész emberiségnek. Ezért az elmúlt két alkalomhoz hasonlóan a kampánynak részét képezi egy online petíció és levélküldő akció Obamának és a kongresszusnak. Hogy a nemes ügyhöz olyan neves celebek csatlakoztak, mint Alicia Silverstone, Ziggy Marley, Dr. Andrew Weil, Phil Lempert, Ashley Koff, R.D., Brendan Brazier, Elizabeth Kucinich, Alexandra Jamieson, Dar Williams, Michael Franti, John Salley, and Kevin Danaher.

Vagyis az ügy jóval messzebbre jutott, mint az egyébként szimpatikus, de hamar hamvába holt hazai próbálkozás, a Kendertudás Egyeteme, úgyhogy innen a távolból is drukkolunk!

Megosztom...