Kendertudás egyeteme

„Szívd a tudást magadba!” ezzel a jelszóval készült az őszi szemeszterre a Kendermag Egyesület felsőoktatási különítménye. A Dürer Kertbe szervezett előadás-sorozat célja az egyesületi alapszabályban is rögzített társadalmi felvilágosítás, tájékoztatás a kannabiszról és a tiltó drogpolitika valós hatásairól.

Az előadásokon ismert hazai szakemberek tárják fel a kannabiszjelenség eltérő dimenzióit a fűszívás orvosi, kultúrtörténeti, botanikai, szociológiai, pszichológiai és rendészeti vetületeiről. A rendezvénysorozat emellett a meghívott szakértők segítségével a közvéleményt is foglalkoztató és nyugtalanító kérdésekre keresi a választ: vajon kapudrog-e a fű? Okoz-e tüdőrákot a fűszívás, és vezethet-e bármiféle elmebetegség kialakulásához? Mennyire addiktív a marihuána? Okolható-e az amotivációs szindróma kialakulásáért? Milyen hatással van a terhes nőkre a kannabisz fogyasztása? Visszatartja-e a börtönbüntetéssel való fenyegetés a fogyasztókat? Hogyan szabályozzák ezt a kérdést Európa más országaiban?  Mit tehet a szülő, ha spanglizik a gyerek?
A lustaság fél egészség alapon, az előadásokra csak egy-kéthavonta kell bejárni, ennyi köztes idő alatt viszont joggal remélhetjük, hogy izgalmasabbnál izgalmasabb témák és előadók kerülnek terítékre. Akiknek pedig kéthavonta sem sikerül megjelenniük, azok később az ismert videomegosztó oldalon pótolhatják be a tudattágítást. Az Egyetem szeptember 26-i nyitóelőadásának vendége Bayer István gyógyszerészprofesszor volt, A drogok történelme, illetve a Drogok és emberek c. könyvek szerzője, aki az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságában tizenkét évig képviselte hazánkat. Professzor úr 85 éves korát meghazudtoló elevenséggel avatta be a megjelenteket a kender kultúrtörténetébe az indiai és kínai gyökerektől a tiltáspárti jelenig, kitérve a használati módok változására, a kannabisznak az egyes társadalmakban játszott különböző szerepére, a hatóanyag-tartalom növekedését érintő kérdésekre és a hamarosan ötvenedik születésnapját ünneplő Egységes Kábítószer Egyezmény avultságára, melynek nemkívánatos hatásait mindenki a saját bőrén érezheti. Az előadást követően az universitas hallgatósága is csatlakozott a Brains koncertjére várakozó kenderfanokhoz, és rövidesen kezdetét vette az egyetemes kenderbuli. A következő előadások november és december végére várhatóak, addig is érdemes szorgalmasan készülni az órákra, ki tudja, mit hoz a félévi vizsgaidőszak.

Megosztom...