Később nyitnak az uruguayi fűboltok

José Mujica, Uruguay elnöke „gyakorlati nehézségekre” hivatkozva csak jövőre ígéri az állami, marihuánát árusító gyógyszertárak üzembe helyezését, holott azoknak a törvény szerint már novemberben meg kéne nyitniuk kapuikat.
Az AFP hírügynökségnek adott interjújában Mujica azzal indokolta a csúszást, hogy az életbe léptetés sürgetésével az államilag termelt kender az illegális piacra kerülhet. „Ha megfelelően akarjuk végrehajtani, akkor lassan kell csinálnunk” – magyarázta Mujica az AFP-nek. „Nem fogjuk azt mondani, hogy „el a kezekkel, majd a piac gondoskodik magáról”, mert ha a piac felel önmagáért, akkor a lehető legnagyobb mennyiséget akarja majd eladni”, tette hozzá.
Az Uruguayi Kongresszus tavaly decemberben hagyta jóvá a legalizációról szóló törvényt. A jogszabály májusban állt hatályba, a szabályozás életbelépését pedig év végére tervezték. Uruguay ezzel a világ első országa lesz (ha a rendezetlen szabályozású Észak-Koreát nem számoljuk), ahol legálisan lehet kannabiszt termeszteni, értékesíteni és fogyasztani. Egy gramm ára 1 dollár körül lesz és személyenként havi 40 grammot lehet majd vásárolni. Emellett egy háztartás 6 növényt termeszthet és a marihuánát a dohányzásra kijelölt helyeken lehet majd fogyasztani. A kormány a szabályozástól a drogkartellek meggyengítését várja, ám a stratégia bírálói a legalizáció egészségügyi kockázataitól tartanak. Mujicának nem sok ideje lesz, hogy az új szabályozás fölött bábáskodjon, hiszen megbízatása 2015 márciusában lejár.
Megosztom...