Keverés

Az ízek teremtésének művészete

A kannabisz az egyik legváltozatosabb és legösszetettebb növény a földön, ezernyi különböző tájjellegű fajtával és keresztezéssel. A természetben évszázadokon át lezajlott bámulatos diverzitás exponenciálisan fokozódott az emberi beavatkozással a nemesítés és szaporítás során. E jelenség révén folyamatos evolúció áll fenn a kannabinoidok és terpének kombinációiban. Számos tapasztalt fogyasztó úgy véli, hogy e sokféleség az egyik legfontosabb tényezője annak a képességüknek, hogy hosszú időn keresztül élvezik a kannabisz füstjének ízét és hatását minimális toleranciával. Valójában a legtöbb állandó fogyasztó szerint egyazon fajta több mint két hétig történő használata csökkenti az élvezeteket, és a mennyiség növelése szükséges, hogy a kívánt hatást elérjék. Éppen ezért, ha a fajtákat folyamatosan váltogatják, az adag növelése nem válik szükségessé a kívánt hatás eléréséhez, és az ízekkel, aromákkal kapcsolatos tapasztalatuk is bővül.
Még ha ez a bámulatos sokszínűség szinte végtelen változatosságú ízvilágot kínál is a szmókereknek, ritkán fordul elő, hogy több mint két-három fajta legyen elérhető egyidejűleg, elsősorban a termék illegalitása és a hozzá kapcsolódó logisztikai igények miatt. Mindazonáltal a keverés és mixelés művészete segíthet elérni egy hatékonyabb és nagyobb élvezeti értékű fogyasztást.
Két alapvető terület létezik, ahol a keverés növelheti az élvezetet és az elégedettséget: az íz és a hatás. Amikor a keverés lehetséges módjait vizsgáljuk a zamatok tökéletesítése érdekében, meg kell jegyeznünk, hogy minden kannabiszfajtát négy különböző, általunk érzékelt íz kategóriába sorolhatunk: édes, keserű, savanyú és fűszeres. Innentől azonban személy szerint is változhat az érzékelés, mint az ízlés leképezése egy adott fajta domináns zamatának megállapításában. Miután ez megtörtént, igazi művészetté válik két aroma megfelelő kombinálása, melyek javítják vagy éppen kiegészítik egymást.
Hagyjuk el most a hagyományos szmókerek területét, és lépjünk be a szofisztikált szmóker exkluzív éttermébe, akinek séf a lelke, és somellier a szíve.

Személyes kedvenc keverékeim az alábbiak:
Hawaiian Snow és Arjan’s Haze #2: egy tiszta Sativa-keverék, amiben a Hawaiian Snow édes sült hagymás ízét tökéletesen támogatja és egészíti ki az Arjan’s Haze #2 pikánsan fűszeres füstje.
White Rhino és Bubba Kush: gyümölcs-mixnek nevezem, mert mindkét fajta zamata gyümölcsös és édes, bár a háttérízek nagyon különböznek, mégis kiválóan kiegészítik egymást.
Strawberry Haze és Lemon Skunk: íme, egy igazán gyümölcsös élmény, melyben a domináns citrom oldalát tökéletesen puhítja az epres haze kisimultsága. Ez az egyik reggeli kedvencem, amikor is szánk ízlelőbimbói érzékelési képességük tetőfokán vannak.
A keverés másik kiemelt fontosságú oldala a kívánt hatás elérése különböző kannabinoid profilok kombinációival. Az élmény igen kényes és személyre szabott. (A medicál páciensek erről igen sokat tudnak!) Az adott kannabisz gyógyászati tulajdonságai határozottan fajtafüggők, és a különböző fajták kombinációi fokozhatják a jótékony hatások összességét, köszönhetően a kannabinoidok közötti összhangnak, továbbá az agyban működő kannabiszreceptorok azon képességének, hogy gyorsabb és jobb reakciókészség révén előnyt kovácsolnak ebből az összhangból.
Ilyen értelemben nehéz tanácsot adni, de a személyes tapasztalatom a hiperaktivitásommal és alvászavaraimmal elvezetett oda, hogy sikeres kombinációkat találjak:
A nyugtató keverék: White Rhino és Super Silver Haze. E két fajta keveréke képes arra, hogy gyorsan elaltasson, ha a túlzott stressz miatt nem tudok pihenni, és még csak nem is én vagyok az egyetlen, akivel ezt teszi.
A buli keverék: Super Lemon Haze és Alaskan Ice. Ez a mix az összes agysejtemet stimulálja, bámulatos kacagó perceket okozva. A kannabisz energiája szinte rám ömlik,  emellett igen jó étvágygerjesztő.
A „beszívtam, de produktív maradok” keverék: A.M.S. és Arjan’s Haze #1. Ez a keverék finom, de egyben nagyon „high” érzést okoz hosszan tartó hatásokkal, ami órákon át elkísér. Egyszerre beszívott, de közben abszolút cselekvőképes állapot.
A legjobb módja az ízlésednek és gyógyászati szükségleteidnek leginkább megfelelő keverékek megállapítására a kísérletezés, mert az anyag túl szubjektív ahhoz, hogy általánosítsunk. Ha sikerül találni egy különleges keveréket, amely számodra működik, írd meg nekem a www.greenhouseseeds.nl honlapon a kapcsolat (contact) ablakon keresztül.
Az ide küldött információkat arra használjuk fel, hogy egy személyes tapasztalatokból álló adatbázist állítsunk össze. Bármilyen információt, amit a gyógyászat és a tudomány nem tár fel előttünk, saját magunknak kell felfedeznünk.
Jogunkban áll használni a növényt, de érdekünk és felelősségünk, hogy azt bölcsen tegyük.
Béke, Szeretet és THC!

Megosztom...