Kevés holland szívja

Egy regionális tanulmány szerint a hollandok a toleráns drogpolitikájuk ellenére kevesebbet szívnak, mint a legtöbb európai. A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) éves jelentéséből kiolvasható legfrissebb adatok szerint a felnőttek között 5,4% fogyaszt kannabiszt, míg az európai átlag 6,8%.

Tavaly többen fogyasztottak kannabiszt, mint egy évvel korábban Spanyolországban, Csehországban, Franciaországban, és Olaszországban (a tiltás egyik fő támogatója 14,6%-kal az élen), tette hozzá az ügynökség. Egy évtizeddel ezelőtt Olaszország 10% alatti értékkel még a legalacsonyabbakhoz tartozott. A lisszaboni székhelyű szervezet szerint a legalacsonyabb fogyasztói arányokkal Románia, Málta, Görögország és Bulgária rendelkezik.
A kenderfogyasztás terjedése Európában a 90-es és 2000-es évek elején zajlott, aztán a közelmúltban stabilizálódott, és a jelek szerint mostanra elkezdett csökkenni, nyilatkozta az ügynökség, ami vélhetően a droghasználat megfékezéséért és gyógyításáért létrehozott számos nemzeti kampány eredménye. Jelentésük szerint „az általános lakosságtól és iskolai felmérésekből szerzett adatok egy stabilizálódó vagy még inkább csökkenő helyzetet jeleznek”.
A lágy drogok szabályozása jelenleg Hollandiában a legliberálisabb Európában. A rendszer, melyet már több évtizede működtetnek, engedélyezi a marihuá­na kereskedelmét az úgynevezett coffeeshopokban, és az 5 grammig terjedő birtoklást. A holland fővárosban ezzel együtt is többnyire turisták látogatják az igen népszerű 228 coffeeshopot, melynek közel ötödét tervezik bezárni a jövőben, leginkább azért, mert túl közel vannak egy-egy iskolához, ami számunkra talán furcsa módon a lakosság mintegy 90%-át a legkevésbé sem érdekli. Lehet, hogy ami nem tilos, az valóban nem annyira érdekes!?

Megosztom...