Keveset tudnak a kannabiszról az orvosok, a betegek szerint

Míg Európában nagyítóval kell keresni a kannabisz terén képzett orvosokat, addig azt gondolnánk, hogy az Egyesült Államokban, ahol a gyógyászati kannabisz az ország nagy részén engedélyezett, más helyzet uralkodik. Egy felmérés arra utal, hogy az amerikai betegek szerint közel sem ilyen rózsás a helyzet.

Vermontban 2004-ben engedélyezték a kannabisz gyógyászati célú alkalmazását, majd 2018-ban a szabadidős célú fogyasztást és kereskedelmet is. Az orvosoknak tehát bőven volt ideje ismereteket szerezni a kannabinoid medicinában és megismerni a betegeik tapasztalatait. A Vermont Egyetem arra volt kíváncsi, hogy ennyi idő elteltével hogyan ítélik meg az állam betegei az alapellátást végző orvosuk szaktudását. A Journal of Primary Care & Community Health szakfolyóiratban közzétett tanulmányban körülbelül ezer, átlagosan ötvenegy éves, vermonti alapellátással rendelkező beteget vizsgáltak meg. Míg a válaszadók negyvenöt százaléka használt kannabinoidokat (virágzatot vagy a hatóanyagát tartalmazó készítményt) az elmúlt évben, csupán tizennyolc százalékuk vélte úgy, hogy az alapellátásukért felelős orvos megfelelő információforrás lenne a kannabisz terén.

A betegek többsége szorongás, depresszió, ízületi gyulladás, fájdalom, alvás és émelygés miatt használt orvosi kannabiszt. „Az alapellátás szolgáltatóinak tisztában kell lenniük a kannabinoidokkal, hogy a betegek ellátását a lehető legjobban támogassák. Ezen túlmenően, mivel jelentős számú beteg jelzi, hogy az alapellátásban gyakran előforduló egészségi állapotokra hasznos a kannabinoidok alkalmazása, fontos, hogy további kutatások vizsgálják a kannabisz lehetséges előnyeit és ártalmait” – írja a tanulmány. A kutatók szerint az alapellátásban részt vevő orvosok tudáshiánya azt eredményezi, hogy „a szolgáltatók nehezen tudnak beszélgetéseket folytatni a páciensekkel a kannabinoidok alkalmazásának területén”. Az eredményeket az orvosok is megerősítik: egyéb felmérések következetesen azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek nem tartják elégségesnek ismereteiket a kannabisz egészségre gyakorolt hatásáról és biztonságos alkalmazásáról.

 

Megosztom...