Kiharcolt reformok Szlovéniában

Becslések szerint az elmúlt 5-6 évben több tízezres közösség jelent meg Szlovéniában, akik különböző kannabisz-származékokat használnak gyógyszerként. A dekriminalizáció után most egyre nagyobb nyomás látszik a gyógyászati célú használat állami engedélyezésére.

Korábban mi is készítettünk interjút Jaka Bitenccel, aki 2010-ben alakított kannabiszklubot a gyógyászati célú használat érdekében. A Bitenc által is favorizált, potens Rick Simpson-olaj mára az egyik legelterjedtebb terápiás kellék Szlovéniában. A sikertörténetek és a gyarapodó tudományos bizonyítékok egyre több szlovén orvost győztek meg, és már a kannabisszal kapcsolatos szabályozás felülvizsgálata is terítékre került. Decemberben kormányzati és civil szervezetek felkérték a Szlovén Egészségügyi Minisztériumot, hogy tisztázza a kannabiszra vonatkozó álláspontját, és támogassa az orvosi felhasználást.

„Az igazságügyi miniszter szerint túl sok bírósági ügy indul kannabiszbirtoklásért és -kereskedelemért, és túl sok az eltérő bírói döntés, különböző normák alapján. Ez azt bizonyítja, hogy az irányvonal és a jogi háttér nem világos” – mondta el Dean Herenda, aki 17 éven keresztül dolgozott a szlovén kormányban. A Szlovén Egészségügyi Minisztérium adatai szerint 160 beteg használja a Marinol nevű, szintetikus THC-készítményt. Herenda szerint ez a szám eltörpül „a mintegy 30 000 szlovén mellett, aki illegálisan kezeli magát kannabisszal napjainkban. Ez hatalmas szám egy 2 milliós országban.”

Az 57 éves Herenda azután vált kannabiszaktivistává, hogy 2011-ben először hallott a gyógyászati kivonatok terápiás hatásairól. Abban az évben találkozott Rick Simpsonnal, valamint a legaktívabb szlovén pártfogójával, Božidar Radišicˇcsel. 2015 fordulópont volt Herenda számára, miután végig kellett néznie, ahogyan az ország egészségügyi rendszere hagyja szeretteit meghalni. 3 hónap leforgása alatt elveszítette anyját, apját és társát különböző betegségekben. „A kannabiszkivonat segített mindegyiküknek, de sajnos már túl késő volt ahhoz, hogy megmentse az életüket”- mondta. Mivel a kezelési forma illegális, a betegek orvosi felügyelet nélkül kénytelenek alávetni magukat. Herenda 2015 novemberében új szervezetet alapított, melynek célja a törvények megváltoztatása. Ennek érdekében az egyesület szemináriumokat tart oktatási céllal orvosoknak, jogászoknak, politikusoknak és az átlagembereknek.

Tavaly októberben az Orvosi Kamara párbeszédet kezdeményezett a kannabinoid gyógyszerekről a Szlovén Egészségügyi Minisztérium bizottságával. Herenda és Radišicˇ jelen voltak az ülésen, és megpróbálták meggyőzni a bizottságot a kannabisznövény és a THC átsorolásáról. A csoport megszavazta a termesztés és a forgalmazás jogi kereteinek kidolgozását, valamint hogy legyen receptre felírható a kannabiszvirág, -olaj és -tinktúra, és ennek a költségeit az egészségügyi biztosító fizesse.

Megosztom...