Kísérleti gyógyászati program Franciaországban

Fél éves csúszás után március végén elindult az a kétéves francia kísérleti orvosi kannabisz program. A kormány a kannabisz és származékai egészségügyileg előnyös hatásait és kockázatait kívánja tanulmányozni. A kísérletbe összesen háromezer, krónikus betegségben szenvedő pácienst vontak be, valamint szakorvosokat az onkológia, a fájdalom, az epilepszia, a neurológia, a szklerózis multiplex és a palliatív ellátás területeiről. A kísérlet indulását eredetileg 2020 szeptemberére tűzték ki, de a koronavírus-járvány miatt halasztaniuk kellett.

A francia Egészségügyi Minisztérium közölte, hogy a kísérlet célja, hogy adatokat gyűjtsenek az orvosi kannabisz egészségügyi felhasználhatóságáról. Amennyiben az eredmények alátámasztják a program hatékonyságát, Franciaország országos szinten engedélyezheti a kannabisz terápiás célú felhasználását.

A programban különböző THC és CBD arányú kannabiszvirágzatot, valamint szublingvális és orális olajakat fognak alkalmazni. Elérhető lesz THC-domináns, CBD-domináns és kiegyenlített hatóanyag-tartalmú kiszerelés is. A francia kormány a virágzatokat és a készítményeket ausztrál, kanadai, izraeli és brit gyártóktól szerzi be.

A Les Républicains jobboldali párt kiterjedtebb kísérleti programot támogatna. Képviselőjük, Robin Reda – aki egyben a parlamenti kannabisz bizottság elnöke – úgy véli, hogy a kormány mindent megtesz az időhúzásért és arra törekszik, hogy minél kevesebb embert vonjanak be a kétéves időszakba. Bár egy kísérleti program esetén az alacsony részvevő szám normális, ez újabb két év várakozást jelent az ebből kiszorult betegek számára. Ráadásul a többféle virágzat és készítmény hatékonyságának vizsgálata nagyobb alanyszám mellett tudna megbízható eredményeket produkálni.

Megosztom...