Klasszikus lüktetés

A Wiener Walzer és a reggae találkozása

A Bécsbe látogató kenderbarát figyelmét nem kerülheti el a grow-shopok száma és mérete. A nagyok közt állandó szereplő a Hanf und Hanf mind kínálatát, mind vevői számát nézve. Ami ebben a boltban nincs, arra igazából nincs is szüksége egy sikeres kertésznek vagy lelkes kenderkedvelőnek. A boltban állandóan szól a reggae, és ahogy a tulajdonos Drazen Kolundzija fogalmazott, „az összes őrült ide jár vásárolni”.

A három fő működési terület a grow és smart termékek, a kannabiszmagok és a palánták. Ezek közül bár mindent megtalálsz a beltéri növénytermesztéshez, a legerősebb ágazat most a palántakereskedelem. Személy szerint is ez a fő szakterületem, és az itt dolgozók többsége is a kerttel foglalkozik – mondja Drazen. Persze fontos a grow-shop, a pipák, a bongok, amikből szintén nagy a választék, de azokat máshol is megkapod. Talán kicsit olcsóbbak vagyunk, mint a többi bolt, és mindig van aktuális akciónk is. Magok terén viszont verhetetlen a kínálatunk, jelenleg 5-600 fajtánk van, kb. 15 elsősorban holland és spanyol gyártótól. A vevők preferenciáit tudakoló kérdésünkre diplomatikus választ kapunk: mindenkinek megvan a személyes kedvence, a vásárlók nagyon tudatosak ebben, és persze vannak klasszikus darabok is, mint az AK-47, a White Russian, amiket mindig keresnek. Az ügyfélkör nagyon vegyes, szinte egész Európából megfordulnak itt emberek. Általában a magas THC-tartalmú, rövidebb termesztési ciklusú fajtákat keresik, bőséges virágzattal, jó ár-érték aránnyal. De mivel a legtöbb vevőnk otthon termeszt, a palánta a húzóágazat. Klónokkal már a 97-es nyitás óta foglalkozunk, jelenleg 24 válogatott fajtánk van, amit részben a vevők kívánsága alapján állítottunk össze. A törzsvásárlóink a termesztés során rögzítik a tapasztalataikat, és képeket is készítenek. Mi a számozott anyanövényekhez rendelve értékeljük a visszajelzéseket, ami segít a legjobb minőség elérésében. Mindenki egy fajtán belül több anyanövényből nevel palántát, mi pedig akár éveken keresztül figyeljük és szelektáljuk a növényeket. Évente négyszer takarítanak be, ilyenkor ellenőrizzük a minőséget is. Nemcsak azt nézzük, melyik a legjobb hím vagy nőstény, hanem utószelektálunk is. Az anyanövényeket 1-1,5 év után leváltjuk, mert minél öregebb egy anyanövény, annál gyengébb a palánta.

Bécsben szerintem mi vagyunk az egyik legnagyobb növényforgalmazó, ez a legerősebb profilunk. Nemcsak a szelektálás, de a technológia terén is különlegesek a palántáink – teszi hozzá Drazen. A legérdekesebb talán ez az organikus kocka, amiben nőnek. Ezzel a termesztőkockával Németországban és Ausztriában egyedül mi dolgozunk, az összetevői föld, kókusz és egy speciális, organikus ragasztó, a különlegessége pedig, hogy nagyon rugalmas, minden technológiával lehet együtt alkalmazni, ráadásul természetes módon lebomlik. Míg a kőzetgyapotot naponta 2-3-szor kell öntözni, ezt elég egyszer, így az ügyfeleknek sokkal egyszerűbb dolguk van. Nagy előnye még, hogy a növény szára vastagabb, erősebb lesz, ha palántaként ebben növekszik. Klónokat viszont csak személyesen lehet az üzletben átvenni, mert a csomagküldés nem tett jót a növényeknek.

A Hanf und Hanf kilenc éve működik, egy kis head- és grow-shopként indult 2-3 emberrel, ma már 17 dolgozójuk van, a bolt mellett pedig gyönyörű kert és egy jól működő webshop. Ugyan nem nagykereskedők, bár a választék azt sejteti. És ami a legfontosabb, nemcsak képek vannak a weboldalon, hanem áru is mindig. A webshophoz ráadásul egy jópofa játékot is programoztak, amivel magok vásárlása előtt akár 20% kedvezményt is össze lehet gyűjteni.

Megosztom...